Het Joelfeest – aanloop

In de aanloop naar Joel worden op dit moment door Heidevlam weer veel activiteiten ontplooid. We gaan dit feest uitgebreid vieren, en wel op traditionele wijze. Maar wat is nou het Joelfeest?

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.

(Bron: Wikipedia)

Wij vieren het traditioneel. Dat wil zeggen, op traditioneel Germaanse wijze. Er wordt onder andere licht gemaakt, er wordt gegeten en gedronken, en ook wij verbranden ritueel het Zonnerad. Deze is tijdens Midzomer geconstrueerd. Hiermee symboliseren wij de terugkeer van de zon. Het rad wordt gedraaid, en de zon die tijdens de equinox tot stilstand is gekomen is weer in beweging gekomen. Aan het eten zweren wij eden op het everzwijn – een mooi en plechtig moment.

Ook vertellen wij het tweede deel van het epos over Balder, welke door verraad is gestorven. Zijn dood betekend chaos en dood, maar de wereld herrijst weer en Balder moet en zal ook weer wederkeren. Met het verbranden van het rad en het ronddraaien ervan, brengen we symbolisch de zon weer in beweging en eren daarbij de loop van de seizoenen, het leven en de ordening daarvan.

Er zijn meerdere seizoensfeesten rond die tijd, die in zowel moderne jasjes als gekerstende versie allen iets te maken hebben met het Joelfeest. Sinterklaas (als verbeelding van Wodan, inclusief dodenleger. Hallo zwarte piet 🙂 ), Kerst, en de bekende ommegangen op de eilanden zijn allen met elkaar verbonden. Ook in de landen om ons heen worden deze feesten gevierd, in soms zeer gelijkende vormen.

Kortom, het is een drukke en mooie periode welke ons in het verschiet ligt. Wij kijken er al naar vooruit!