Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Roy

Pagina's: 1 [2] 3
16
Literatuur / Re: Nederlandse vertalingen verhalen uit Edda
« Gepost op: april 11, 2015, 07:00:36 pm »
http://testing.hetgermaansgenootschap.nl/pdf/Edda_frans_berding.pdf
Dit is de vertaling van Berding.

Van De Vries zijn Poëtische Edda is vorig jaar een opnieuw herziene versie uitgegeven. De bekendste druk is de langwerpige via Ankh Hermes, maar dat is ook al een herziene versie. De oude drukken zijn twee losse boekjes ("Godenliederen" en "Heldenliederen") en zijn tweedehands ook wel te vinden. De vertaling van Otten is niet zo heel oud, maar Otten vertaalt echt alles.

17
Literatuur / Re: Nederlandse vertalingen verhalen uit Edda
« Gepost op: april 11, 2015, 03:54:08 pm »
Er zijn aardig wat Nederlandse vertalingen. Let wel, er zijn twee Edda's!

Frans Berding heeft de Poëtische Edda vertaald. Deze vertaling is oud, maar makkelijk te krijgen (of te vinden op het internet).
Jan de Vries heeft alleen de Poëtische Edda vertaald, deze vertaling is een aantal keer herzien (en daarvan niet beter geworden).
Marcel Otten heeft eerst de Poëtische Edda vertaald en later ook de Proza Edda.
Van de Proza Edda is nog een vrijwel niet te vinden Nederlandse vertaling van een dame waarvan ik niet op de naam kan komen.

Volgens mij heb ik dit op het NH forum een keer netjes bij elkaar gezet. Even kijken of ik dat nog kan vinden.

18
Heidense wetenswaardigheden / Re: foto: buddah viking vondst
« Gepost op: maart 19, 2015, 08:40:37 am »
Handel inderdaad. Dat wil overigens niet zeggen dat de Vikingen in 'Boeddha-land' zijn geweest. De zijderoute was waarschijnlijk ook niet één lange weg. Sommige handelaren reisden van A naar B. andere van B naar C en B bracht dingen mee uit C die A weer van B kocht.

Hoe dan ook, Oosterse beeldjes bij de Vikingen inderdaad.

19
Heidense wetenswaardigheden / Re: foto: buddah viking vondst
« Gepost op: maart 12, 2015, 09:11:44 am »
Die stonden destijds ook in de Vikingen tentoonstellingen in Assen.

20
Nieuws / Re: Nieuwsbrief
« Gepost op: januari 14, 2015, 04:41:11 pm »
In de laatste nieuwsbrief werd gevraagd of degenen die de nieuwsbrief hebben ontvangen, dit even wilden melden op het forum. Ik denk, er komt vast wel een draadje van, maar ben ik dan toch echt de enige die de nieuwsbrief heeft ontvangen?

21
Heidense kunst / Re: Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: december 16, 2014, 12:45:38 pm »
Volgens mij ben ik daar geweest. Er staan volgens mij twee stavkerken in Duitsland. Eén ervan hebben we gezien.

22
Nieuws / Vikingen in Historiehuis Roermond
« Gepost op: december 08, 2014, 11:25:50 am »
Bij mijn schoonouders kreeg ik een of ander geschiedenis tijdschrift in mijn handen geduwd (ik al niet meer welk) en daarin zag ik een advertentie van een Vikingen tentoonstelling in het Historiehuis in Roermond. Het historiehuis blijkt onderdeel te zijn van de bibliotheek en is gratis te bezoeken, ook op zondag. We zijn gisteren dus eens gaan kijken.

Het Historiehuis heeft een eigen collectie met devotionalia en stadsgeschiedenis, een steen gewijd aan Rura waarnaar de Roer en daarmee Roermond genoemd zal zijn en zo nog wat aardige dingen. Een verdieping lager is de kleine Vikingen tentoonstelling. Er is wat algemene en bekende informatie, er liggen aardig wat replica's van bekende voorwerpen, wat authentiek-ogende voorwerpen er is een kamer ingericht in de Viking-stijl en een maquette van een Vikingen enclave uit de buurt van Roermond (?). De expositie is netjes ingericht. Het is geen hoogvlieger, maar gratis en voor niks en toch weer met wat dingen waar ik nog nooit van had gehoord, een bezoek waard.

Zie www.historiehuis.nl voor meer informatie. De expositie loopt van september 2014 tot september 2015 dus er is geen haast bij.

Nog een paar aardigheden:
"Tegelijkertijd met deze expositie verschijnt het boek “De Vikingtijd: de Noormannen in Nederland en België”, van Luit van der Tuuk." Een aardig boekje van 10 euro met nog een redelijke omvang.

De expositie lijkt (mede) te zijn opgetuigd door een Hagenaar die ik volgens mij nog niet kende. Zijn de prachtige replica's ook van zijn hand? www.travellingnorth.nl

Er werd een film vertoond waarin werd gezegd dat er bij het rechttrekken van de Schelde honderden voorwerpen van de Vikingen zijn gevonden en deze liggen in een museum in Hamme. Zegt me niks! Met hulp van Google blijkt het om dit museum te gaan: http://www.vermeirebvba.be/museum.php
Hamme ligt tussen Antwerpen en Gent, dus daar zal ik niet op héél korte termijn heen gaan, maar als we toch weer eens afzakken naar het Zuiden, dan hoort dit wel op het lijstje. Gratis te bezoeken op zaterdag en zondag.

23
Heidense wetenswaardigheden / Re: De Heiden en Magere Hein
« Gepost op: november 22, 2014, 09:20:49 am »
Daar ben ik zeker ook niet van overtuigd. Volgens mij is het Westerse idee van reïncarnatie vooral een misvatting die we te danken hebben aan de 'theosofisten'. Je zult best Oosterse werken kunnen met een 'Westers' idee van reïncarnatie, maar net zoals mensen polytheïsme menen te zien in het Oosterse denken, heb ik persoonlijk idee dat onze Westerse geest niet kan/wil bevatten 'hoe het echt zit'.

Maar ieder zijn mening natuurlijk.

24
Heidense wetenswaardigheden / Re: 'Isis Unveiled' integraal online in pdf.
« Gepost op: november 19, 2014, 08:45:51 am »
Als we HPB in de tijd plaatsen, was ze verre van uniek, een hele riedel esoterici en occultisten gingen haar voor. Wat aan het 'theosofisme' wel kan worden toegedicht, is dat het een van de eerste 'serieuze' pogingen was om de Oosterse filosofie in het Westen bekend te maken. Die nadruk was zelfs zo sterk, dat Steiner al de nadruk te groot vond.

Maar goed, daar ging dit draadje helemaal niet over.

25
Heidense wetenswaardigheden / Re: 'Isis Unveiled' integraal online in pdf.
« Gepost op: november 18, 2014, 01:15:32 pm »
Ik heb van "De Geheime Leer" een twee-delen-in-een-band versie en de gewone, recentere druk in twee delen. Verder wat boeken van Godfried de Purucker (een stuk leesbaarder), William Quan Judge, natuurlijk de brieven van de 'meesters' en nog een hele riedel boekjes (Leadbeater, Besant, noem ze maar op). Ik kan wel eens kijken wat je het beste kunt pakken als je wil. Ik herinner me het boek "Theosofie" van Rudolf Steiner (geschreven voor hij voor zichzelf begon) als een goed boekje. Veel dunner dan de werken van HPB, maar zeker zo informatief. De schrijfstijl van HPB is erg chaotisch.

Maar goed, die 'Theosofistische' lectuur is grotendeels een opeenstapeling van misvattingen en dingen die ze zelf verzonnen hebben. Het geeft geen correct beeld van Oosterse of Westerse esoterie, maar geeft door de bank genomen wel leuke dingen om over na te denken.

26
Heidense wetenswaardigheden / Re: 'Isis Unveiled' integraal online in pdf.
« Gepost op: november 18, 2014, 08:56:27 am »
Ik vind "De Geheime Leer" meer 'het' standaardwerk, maar de boeken van De Purucker zijn beter en duidelijker geschreven dan die van Blavatsky. Het is inmiddels toch wel een dikke 20 jaar gelezen dat ik dit soort boeken las. Ik heb nog een aardig plankje "Theosofisme" (in de term van Guénon), maar afgezien van dat het een van mijn beginpunten van mijn zoektocht is geweest, kan ik er niet zo veel (meer?) mee.

27
Heidense wetenswaardigheden / Re: Kinderen en Heidendom
« Gepost op: oktober 28, 2014, 04:53:50 pm »
Bij Traditie zijn enkele families van drie generaties heidenen. In sommige families zie je dat sommige kinderen een ander pad kiezen en na een tijdje al of niet terug komen. Die vrijheid moet er zijn. Dat is ook eigen aan onze tijd waarin het individu belangrijker is dan het collectief.

28
Heidense wetenswaardigheden / Re: De Heiden en Magere Hein
« Gepost op: oktober 28, 2014, 04:50:53 pm »
Ik denk dat zoals de atomen van het lichaam hun weg vinden naar een andere functie (omdat ze inderdaad niet vergaan), ook de 'atomen' van de persoonlijkheid dit doen en er dus geen "ik" is na de dood. Het voortleven na de dood is meer in de trant van:
Citaat
Vee sterft; familieleden sterven; ook u moet sterven;
Maar de stem van eer sterft nooit voor wie een goede naam heeft verworven.
Vee sterft; familieleden sterven; ook u moet sterven;
Ik weet één ding dat nooit zal sterven: de reputatie van een gestorven man.
Dus in de herinnering van degenen die achterblijven, maar niet als een 'samenhangend geheel'.

Ik weet niet of de rol van 'de dood' anders is in het leven van een 'heiden' ten opzichte van iemand anders. Misschien zijn we minder 'bang' omdat we over het onderwerp nadenken in plaats van het te verdrukken, maar dat is niet perse 'heiden eigen', er zijn vast meer mensen die dat doen.

Een hiernamaals? Hoe ik er tegenaan kijk wordt deels goed verwoord in het zogenaamde Tibetaanse Dodenboek. Het lichaam wordt afgelegd en vergaat. De 'laagste ziel' wacht al snel hetzelfde lot. De persoonlijkheid zwerft nog even rond in ongeloof, maar zal uiteindelijk ook verdwijnen, enz. Ik denk niet dat er iets van 'mij' overblijft dat weer reïncarneert, tenminste, niet als een 'samenhangend geheel'.

Een doodzonde? Het niet volvoeren van je Lot! (Of in elk geval, dat niet proberen.) Volgens mij is er voor alles een oorzaak en een reden en dus ook het feit dat 'ik' hier rondloop, dus ik ga er vanuit ook een taak te hebben in het geheel en ik zal proberen die rol naar eer en geweten te vervullen.

29
Literatuur / Re: Edda
« Gepost op: oktober 10, 2014, 10:08:54 am »
Nooit van gehoord. Bedankt voor de tip. Blijkbaar oorspronkelijk uitgegeven met afbeeldingen en in een oplage van 750 exemplaren. Zo'n exemplaar is nu te koop voor € 185. Dat gaat me toch net wat te ver, want de volledige tekst is op verschillende plekken op het web te vinden (het Germaansch Genootschap heeft er ook een PDF-je van gemaakt).

Ik zie wel dat deze Nederlandse uitgave een bijgewerkte spelling heeft. Daar heb ik een hekel aan. Er blijken Duitse, Engelse en Amerikaanse 'printing on demand' versies te zijn en ik ga er vanuit dat die gewoon de tekst van Gutenberg gebruiken (de tekst is publiek gemaakt in het Gutenberg project), dus ik heb er daar maar een van besteld.

30
Heidense wetenswaardigheden / Re: Toeval bestaat (niet)
« Gepost op: september 09, 2014, 09:28:58 am »
+1

Dit is bijna net zo leuk als een discussie over vrije wil. Ik heb heul lang geleden eens een artikeltje geschreven over Karma. Ik stelde die voor als een weg waarop je wat kunt slingeren, maar de route van de weg kun je maar voor een heel klein deel bewust bepalen (blijf je stug links rijden, dan zou het kunnen dat de weg wat naar links gaat, maar dat is afhankelijk van meer factoren).

Koenraad Logghe zei altijd: "Je vrije wil bestaat uit het volvoeren van je Lot." Je kunt je eraan proberen te onttrekken, maar dat levert vooral wrijving op.

Toeval er ook zo een. Je kent je Lot niet tot in detail dus soms zal er iets gebeuren wat je niet aan zag komen (of waar je de implicatie of het nut niet van ziet). "Toeval" is een woord dat je daarvoor kunt gebruiken. Deze uitleg is iets minder strikt dan die van Kezlar ("nergens controle over te hebben"), maar komt op hetzelfde neer.

Pagina's: 1 [2] 3