Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Dradenvrouw

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Toeval bestaat (niet)
« Gepost op: september 10, 2014, 07:16:21 am »
Nornen/goden kunnen van alles willen, maar zijn naar mijn mening niet alles bepalend. Het lot, het web, laat voor mij zien dat 'alles' met elkaar verbonden is en van invloed op elkaar, dat laat verantwoordelijkheid ten opzichte van zien. Er bestaat in mijn ogen net zo goed vette pech als stom geluk, oftewel het gaat er bij mij niet niet dat alles voorbestemt is of een reden heeft. Het leven ontspint zich.....

2
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: september 07, 2014, 10:56:16 am »
Wat mij telkenmale in soortgelijke gesprekken over Loki verbaasd is dat zelden of nooit de duistere kanten van andere goden ter sprake komen. Lees de de verhalen over het hoeren en snoeren, liegen en bedriegen van het hele spul en ik snap het gemuts over Loki niet meer. Lang gelden had ik ook moeite met het heerschap. Toen deelde Wodan mij doodleuk mee dat ik Loki moest vertrouwen. Slik... sputter... ja maar.

Loki heeft later uitleg gegeven, gezegd dat ik meer op hem lijk dan ik zelf door heb. Onszelf en anderen een spiegel voorhouden, verandering, eerlijkheid.... lessen van Loki, de heer van de helende humor.

3
Heidense wetenswaardigheden / Re: Toeval bestaat (niet)
« Gepost op: juli 16, 2014, 03:08:09 pm »
En alle andere triljoen mogelijkheden?

4
Heidense kunst / Re: Heidense liedjes
« Gepost op: juli 09, 2014, 07:48:10 am »

5
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: juni 17, 2014, 08:54:08 am »
Waar zijn de goden anders voor dan overal de schuld van de geven en stijf te vloeken  :mrgreen:

Kan zo heerlijk opluchten en daarna weer gewoon verder met de werkelijkheid  :laugh:

6
Natuur / Re: Vrouw holle's volle maan
« Gepost op: juni 13, 2014, 08:25:50 pm »
Ik zal vanavond eens aan de maan vragen wat hij er van vind...

7
Ik kan mij slecht voorstellen dat de toenmalige bevolking blij was met een bezoek van Vikingen als hun dorp was platgebrand, ze verkracht werden, gedood, of afgevoerd als slaaf.

Was het de rand van de wereld willen verkennen of een zoektocht naar nieuwe gebieden om leeg te kunnen roven? In te nemen als woongebied...

Ik vond het de laatste jaren in wetenschappelijke boeken een verademing dat er niet meer vanuit een christelijk superioriteitsgevoel naar vroegah wordt gekeken, maar volkeren in hun waarde laat zoals ze zijn. De verschillende volkeren maakte hun eigen ontwikkelingen door, niets meer, niets minder, niet minder, niet beter.

8
. Het bewijst nog maar eens hoe ver ontwikkeld de Noords-Germaanse mens was ten opzichte van de Greco-Romaanse wereld.

Huh?

9
Heidense wetenswaardigheden / Re: Duiding van het heidendom
« Gepost op: mei 17, 2014, 11:49:47 am »
Algemeen: Heidendom/ paganisme is een verzamelnaam voor een aantal stromingen, mensen kunnen het zien als hun levensstijl, levensbeschouwing, religie of een mengeling van de drie. Zelf wandel ik rond in het germaanse veld en vind inspiratie in wat is overgeleverd van de levenswijze van germaanse volkeren.

Tonen mensen verder interesse dan vertel ik over de kringloop van de natuur, de jaarfeesten. Hoe meer interesse hoe meer ik vertel... over de goden, de voorouders.
Voor mij is het lot de ruggegraat van germaans heidendom, het web dat laat zien hoe alles met elkaar verbonden is en invloed op elkaar heeft. Dat doet mij telkens opnieuw beseffen dat we verantwoording dragen, voor elkaar als mensen, voor het land enzovoorts.
Tot de kern van germaans heidendom behoort voor mij het ontbreken van dogma's, maar dat we juist vrij zijn zelf te kiezen hoe het te zien. Dat vraagt moetd, want je kan je niet verschuilen achter wat een boek voorschrijft of achter een god of geest. Het is blijvend nadenken wat je zelf vind.
Ik zie goden en geesten als gelijkwaardig, het zijn andere levensvormen met hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden.

10
Heidense wetenswaardigheden / Re: Duiding van het heidendom
« Gepost op: mei 17, 2014, 07:01:17 am »
Welk heidendom bedoel je? Heidendom is voor mij een overkoepelende term voor allerlei stromingen. Ik vertel mijn eigen verhaal, wat het voor mij is. De ander hoeft het niet te begrijpen.

Geen enkele religie is naar mijn mening eenvoudig te duiden. Het feit dat het bekend is, zegt niets.

Vaak praat ik vanuit het land, het belang daarvan voor mij, wat hier ooit was. Noem volksgebruiken die zijn blijven bestaan en daarmee hun belang tonen, die tijdloos is.

11
Heidense kunst / Re: Heidense liedjes
« Gepost op: mei 12, 2014, 01:39:01 pm »

12
Heidense wetenswaardigheden / Re: Heidens klooster
« Gepost op: mei 12, 2014, 01:38:04 pm »
Wat ik er van begrepen heb waren de klooster in het begin van de kerstening in Ierland meer woongemeenschappen, waar mannen en vrouwen met kinderen en al samenleefde. Pas toen Rome de macht geheel in handen kreeg, werd het christendom star en dogmatisch.

Een heidense leefgemeenschap staat al jaren hoog op mijn wenslijstje...

Pagina's: [1]