Heidevlam forum
Heidendom => Ambachten, kunst en traditionele vaardigheden => Koken en brouwen => Topic gestart door: Alfrún op april 07, 2015, 01:44:31 pm
-
Zijn er hier ook mede-medemakers? Wie heeft interessante dingen over mede te melden? Ik ben momenteel weer aan het brouwen, bloedmede in dit geval. Liever maak ik de mede zelf, zodat ik weet wat ik offer. Van gekochte mede weet ik de oorsprong, de Urd niet. Ik weet niet wie ermee bezig is geweest. Van zelfgemaakte mede weet ik dat wel, van de omgeving waar de bijen van de plaatselijke imkers tot aan het eindproduct. .....
-
Hey Alfrún, het zit hier vol met brouwers die op kleine schaal zelfs mede "verkopen"
Kijk maar
https://www.facebook.com/Iccarusmead?ref=hl
https://www.facebook.com/pages/Me-de-Hielkemaniak/132963566882004?fref=ts
en met oude Mei hebben we zelfs een wedstrijd
-
Het drinken van het spul is hier ook een favoriete bezigheid, niets zo lekker als een glaasje (hoorntje) met mede :yup:
Bloedmede is iets wat ik niet ken, wat zit daar in?
-
Ik ben wel benieuwd wat je bedoelt met bloedmede.
En inderdaad het gros van de mensen hier zijn brouwers, sommige brouwen op wat grotere schaal dan andere.
Mijn beste mede tot nu toe was een heel klassiek recept (honing, gist, water) maar ik experimenteer ook graag met onorthodoxe ingredienten. Zo heb ik nu een mede staan met gember, kruidnagel en rooibos. Dat experimenteren is erg leuk!
-
bloedmede is dat niet gewoon mede met bosbessen?
-
Dank voor jullie reacties! Bloedmede is mede die rood is door kersensap. Ik ben nu aan het experimenteren met de hoeveelheid sap op mede. Momenteel ben ik ook op een rijtje aan het zetten waar mede voorkomt in de literatuur, de Edda natuurlijk voorop. :D
-
Oh ja, vergeten .... ik heb tot nog toe portgist van de brouwmarkt gebruikt, hebben jullie al eens met andere soorten gist gewerkt / geëxperimenteerd?
-
Kersenmede heb ik ook gebruikt. En wijngist en zelfs speciale medegist. Maar ik ben meer fan van de huis-tuin-en-keuken dr oetker levure, die geeft een meer ronde en zoete afdronk waar de wijngist wel echt een droge afdronk geeft. Meer persoonlijke voorkeur dus
-
Hier ook een mede-maker op kleine schaal :yup:
Ik gebruik natuurgist en tot nu toe alleen honing/water/gist.
Momenteel staan er 2 flesjes vrolijk te ploppen onder het waterslot, dit keer met veluwse heide honing.
Binnenkort wil ik wat meer gaan experimenteren :yup:
-
Interessant wat je zegt Valora, want ik ben juist wel voor een zoete ronde afdronk. Laat het de honing smaak wat meer intact?
-
In vergelijking tot de wijngist vind ik zeker dat de honingsmaak meer intact blijft met de broodgist
-
Daar ben ik t mee eens! Mede met kersensap klinkt heerlijk overigens :yup:
-
Ik heb een speciale fruitzak gekocht en de kersen er in uitgewrongen zodat de pitten en vruchtvlees niet in de mede kwam en het sap van de kersen wel.
-
Dat klinkt heel handig! Waar haal je zoiets?
-
de Brouwmarkt. Ze hebben een filiaal in Almere, geloof ik. Maar ze hebben ook een grote online shop.
-
Zaken als De Schans in Uithoorn en Burg Bieren in Ermelo verkopen ook allerlei brouw-, stook- en wijnproductietoebehoren.
-
Dat wordt de online Brouwshop dus. Almere is niet echt om de hoek xD ik ga meteen ff rondneuzen ^^
-
Broodgist, gebruik ik ook, samen met B12 gistversterker en een snufje zout
-
Via de online shop leveren ze alles vlot uit....de gemiddelde hobbybrouwer / wijnmaker komt er wel aan zijn of haar trekken :D
-
Wauw, ze hebben echt veel! Handig :D
-
Even mijn draadje compleet maken......
http://www.abedeverteller.nl/de-inspiratie-van-de-mede/ (http://www.abedeverteller.nl/de-inspiratie-van-de-mede/)
-
Er zijn al wat maanden verstreken en ik ben benieuwd hoe het met jullie mede is gegaan. Is het al klaar en zo ja, hoe smaakte het?
Ik ben een maandje aan het mede brouwen en mijn eerste experiment is niet helemaal gegaan zo als ik had gedacht. Door de paar extreem warme dagen is het gistingsproces niet helemaal goed verlopen en heb ik nu een mede-light. Een vrij zoete mede met een heel laag percentage alcohol.
Momenteel staan er nog 3 flesjes te pruttelen, eentje met honing creme en wat kruiden uit eigen tuin.
Één met gekarameliseerde honing creme en de laatste fles is aangemaakt met braam uit eigen tuin. Ik ga heel simpel te werk met honing-water-broodgist. (gistmerk is Bruggeman) Dit is mijn aller eerste mede experiment en hoop dat het gaat lukken. Denk dat ik in dit draadje wel laat weten of het gelukt is en hoe ze smaken.
-
Mijn mede is prima gelukt, zoals de meesten hebben kunnen proeven.. :)
-
Mijn mede is prima gelukt, zoals de meesten hebben kunnen proeven.. :)
Die was goed gelukt inderdaad. In tegenstelling tot die van Gaby was die van jou niet echt light te noemen, extra strong is in dit geval een betere benaming! :yup:
-
hahaha, Heidevlam heeft ook een mede limonade maker nodig, toch? ;)
Even zonder dolletjes, ik hoop dat mijn huidige pruttel experimenten zullen slagen. Ik vind het een erg leuke bezigheid, dus ik blijf voorlopig nog even door klieren met honing, gist, water en andere leuke toevoegingen.
-
Ik ga samen met een vriendin vlier plukken en daar sap van trekken voor een mooie vlier mede :D Ik was van plan om een perenmede te maken maar de perenbomen van mijn ouders hebben helaas in totaal maar 4 peren dit jaar, dus misschien dat ik de volgende ga maken met thijm. Heb vorige week in duitsland een bijzondere mede gedronken met thijm er in dus ben erg benieuwd :)
-
Vlierbessen, dat willen Bosding en ik ook gaan plukken voor wat likeurtjes, jam en heel misschien ook mede.
Ik kan me indenken dat tijm mede erg lekker is. Ik ben al gek op een broodje zachte geitenkaas met honing, tijm en noten.
Heb nu een flesje pruttelen met oregano bloesem.
Als mijn boom genoeg kerspruimpjes heeft ga ik daar misschien ook nog mee experimenteren. Gister heb ik een eiken wijnvaatje binnen gekregen (wilde ik al heel lang hebben) en ben van plan daar mede in laten rijpen.
Succes!!
-
Ik was van plan om een perenmede te maken maar de perenbomen van mijn ouders hebben helaas in totaal maar 4 peren dit jaar,
Wij hebben in onze achtertuin ook een perenboom maar die geeft (bijna) ieder jaar een enorme oogst conférence-peren, die veranderen bijna allemaal in stoofperen. Een oude kennis van mijn ouders maakte vroeger altijd een soort brandewijn van peren, eigenlijk een soort peren-calvados. Wellicht is dat een idee want ik houd niet zo van stoofperen.
-
xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?
-
xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?
?
:huh:
-
xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?
?
:huh:
Ik ben een maandje aan het mede brouwen en mijn eerste experiment is niet helemaal gegaan zo als ik had gedacht. Door de paar extreem warme dagen is het gistingsproces niet helemaal goed verlopen
-
Ah juist, dank.
-
Die fles stond in de woonkamer, uit de zon. Maar na een week deed de gist niets meer. (Doet tot op heden nog steeds niets.) Vandaar dat ik dacht dat het door de hitte kon komen. De rest van de flessen hebben de zelfde broodgist en doen het prima.
-
Ik raad je dan aan om er een fles suikerwater met gist bij te gooien...of honing water met gist. Doet vaak wonderen.
-
Tuurkijk zat er honing en water bij :tongue:
-
Ja extra er bij. Ik mag hopen dat het er al in zat :mrgreen:
-
Ik heb netjes een recept gevolgd. Ik zal eens kijken wat er gebeurt als ik wat nieuwe honing, water en gist toevoeg.
-
Ik heb echt heeeeerlijke vlierbessenmede in de maak :D ruikt echt zoooo goed! Als dit goed uitpakt zal ik volgend jaar rond deze tijd wat meer besjes plukken en wat grootschaliger aan de slag
-
Hmmmm vlier :D nu ben ik wel erg benieuwd naar hoe t gaat smaken ^^
-
Hoe zijn de mede-smaken van de afgelopen tijd geworden??
-
Iedereen weet wat er gebeurd als een Abrahamiet haar mythologie letterlijk neemt. Maar wat als een heiden dat doet? :))
Wie raad wat de inspiratie is geweest voor dit experiment?
(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151208_182733_zpsdnerydgy.jpg)
De open gisting
(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151210_184655_zpsydj9yyty.jpg)
De gesloten gisting
En als bonus:
(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151210_184422_zpsi9hduuxu.jpg)
Het 'schuim' dat niet meewilde naar de gesloten gisting
-
Bier? Amandelschaafsel? Je vuile sokken van vorig jaar?
-
Ik mag vast en zeker geen gokje wagen, hè ;)
-
Ik mag vast en zeker geen gokje wagen, hè ;)
Dat mag jij inderdaad niet.
-
Dat doet mij denken aan de beslag-achtige substantie die overblijft als je whiskey cream met tonic laat reageren.
-
Oh ja, vergeten .... ik heb tot nog toe portgist van de brouwmarkt gebruikt, hebben jullie al eens met andere soorten gist gewerkt / geëxperimenteerd?
Ik gebruik meestal natuurgist van de supermarkt. Doet het altijd zeer plezant.
Maakte ik bijna nog reclame ook. Foei Kezlar.
-
Tot nu toe heb ik voor mijn mede allerlei soorten wijngist gebruikt. De beste en veruit de sterkste mede heb ik gemaakt met Sauternes gist van de brouwmarkt. Een dag voor ik de honing op liet lossen in warm water (één deel honing, één deel water) heb ik een giststarter gemaakt met frambozen, bramen en een klein beetje suiker. Dit pruttelende mengsel heb ik samen met wat citroenzuur en gistvoedingszout in het tot 20° graden afgekoelde mengsel in de gistfles gedaan. Ik doe nooit aan open vergisting om besmetting te voorkomen, dus het waterslot ging er meteen op. Toen ongeveer anderhalve maand gewacht tot de vergisting bijna stil stond. De jonge mede gefilterd en terug gedaan in de gistfles om te klaren. Dat duurde ook bijna een maand. Vervolgens heb ik de mede gebotteld en heb ik weer moeten wachten. Nu bijna zes maanden voor de flesrijping.
Na al deze tijd gewacht te hebben was ik dan ook zeer blij dat de mede werkelijk geweldig was.
Nu ben ik juist aan het experimenteren met eenvoudiger middelen zoals bakkersgist en goedkope supermarkthoning. Ook durf ik nu gekke dingen met kruiden te proberen, juist omdat het nu niet rampzalig is als het mislukt. De kosten zijn een stuk lager.
Een erg leuke en vaak smakelijke hobby :)
-
Nadat ik Poolse mede heb ontdekt, heb ik mijn verhoudingen honing en water aangepast. Ik liet me eerst altijd leiden door wat de recepten op internet mij vertelden. Ik gebruikte dus redelijk veel water en niet zo heel veel honing omdat ik las dat juist bij de wat lichtere droge medes de honing smaak beter uit zou komen en niet alleen de zoetheid. Mijn eigen medes konden echter in smaak niet op tegen degenen die commercieel beschikbaar waren. Nadat ik dus voor het eerst Poolse mede heb gedronken en erachter kwam dat zij heel andere verhoudingen honing/water gebruikten, ben ik dit zelf ook gaan doen. Met ongeveer 500 gram honing maak ik nu één liter mede. Deze zijn vaak erg zoet en stevig in de alcohol, maar daar houd ik juist van.
Wat zijn jullie ervaringen met het spelen met verhoudingen water/honing?
-
Ik pruts zelf meer met kruiden in de mede dan met de honing/water verhouding. Meestal gewoon een halve kilo honing per liter water. Vreemd genoeg is het de kruiden die ik er in doe vaak de bron van droog tot zoet. Met sint jans kruiden word hij droog zoet. Met Wormhout word het juist weer zwaar zoet met een bittere nasmaak.
-
Wormhout? Nooit van gehoord en de alwetende Google kent het plantje ook niet. of gooi jij stukjes Frans-Vlaamse gemeente in je mede?
-
Wormhout is Alsem. Wetenschappelijke naam: Artemisia Absinthium
-
Prachtige reactie Bosding :lmao: