Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Zia Seidhkona

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: oktober 29, 2015, 09:44:35 am »
Hmmm Krishna houdt tijdens een belangrijk gevecht de zonsondergang tegen, zodat er genoeg tijd is om een van Kauravas te verslaan. ( ik weet even niet meer wie) dat is een belangrijk voorbeeld van zijn directe ingrijpen in de Mahabharata en er zijn er volgens mij nog wel meer.
En in de Purana's bevecht hij natuurlijk wel zelf monsters en demonen.

Een andere overeenkomst tussen Krishna en Odin is btw dat beiden zich als mens onder de onder de mensen begeven.

Maar ik blijf alle Goden zien als totaal verschillenden manifestaties van het Goddelijke. Het is mijn ervaring dat pantheons niet over elkaar heen te leggen zijn. En geloof mij maar, dat er een tijd is geweest dat ik dat naarstig heb geprobeerd. ;)

Maar ik wil je artikel graag lezen Scorch!

2
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: oktober 28, 2015, 09:23:47 pm »
Krishna speelt constant vals in de Mahabharata. Maar dat is altijd in het kader van 'het doel heiligt de middelen'.
Hij speelt op het veld van Kurukshetra btw niet echt de rol van legeraanvoerder. Hij is 'alleen maar' de wagenmenner van Arjuna. En die is ook niet de aanvoerder van de Pandava's dat is zijn oudste broer Yudhisthira.
Krishna had zijn manschappen ter beschikking gesteld aan Duryodhana, omdat de laatste daarvoor gekozen had. De 'trick' zat m erin dat Krishna net deed alsof hij neutraal in het conflict stond en de twee partijen mochten dus kiezen tussen zijn leger en hemzelf. Maar de trucs van Krishna waren de doorslaggevende factor in de strijd.
Het dubbele in het hele verhaal, en daarom ook  het intrigerende, is dat Krishna altijd dharma - juist handelen preekt, maar dat hij zelf steeds opnieuw adharmisch - het tegenovergestelde handelt. Niet alleen in de mahabharata overigens, in de puranas waarin zijn jeugd wordt beschreven, haalt hij ook altijd kattenkwaad uit. Maar altijd weer met een diepere reden.

En dat laatste doet mij juist weer denken aan Odin, die aan hem toegewijde strijders laat sneuvelen, omdat hij ze uiteindelijk nodig heeft voor de eindstrijd.

3
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: oktober 28, 2015, 09:06:49 am »
Interessant een vergelijking tussen Loki en Krishna. Ik geloof niet dat Krishna in India als tricktser wordt gezien, maar ik heb zelf wel altijd oog gehad voor zijn trickster kwaliteiten.Ik zou dat artikel graag willen lezen!

Ik heb hier ook wijze woorden gelezen over de nuttige functie van chaos in het 'grote geheel'.
Krishna is natuurlijk bij uitstek de grote leraar die de mensen er op wijst dat in feite alles 1 is en dat de mensen verdwaald zijn in de dualiteit, oftewel het denken in tegenstellingen, zoals goed-  kwaad , zwart - wit, hoog - laag, etc. (zeer inadequate samenvatting van de Bhagavad Gita  ;) )
Leuk om Loki ook eens in dit licht te bekijken.

4
Interessant leesvoer! Hier ga ik even lekker voor zitten :)

Pagina's: [1]