Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Ulfric

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Ginnungagab vs de oerknal
« Gepost op: maart 15, 2017, 10:28:22 pm »
Om nog eens door te gaan op het ontwikkelingsniveau, Ik bedoel hier vooral het inzicht in hoe de wereld in elkaar zit. In Europa werden het inzicht in dit soort zaken maar ook de omstandigheden sterk door kerk en geloof bepaald. Kennis was vooral voorbehouden aan de kerk en mensen die zelf naar kennis op zoek waren of ideeën of waarheden hadden die niet in het beeld van de kerk pasten werden vooral tegengewerkt of vervolgd. Vermoedelijk om te voorkomen dat er waarheden naar voren kwamen die mensen deden twijfelen aan het geloof. Enkele voorbeelden:

- De boeken van Arius en zijn navolgers, na het Concilie van Nicaea (325) vanwege ketterij.
- In 392 werden de klassieke boekrollen uit het Serapeum en de Bibliotheek in Alexandrië door groepen christelijke monniken verbrand.
- Boeken van Luther werden verbrand op bevel van de toenmalige paus. De boeken van Luther gingen in tegen het gezag van de paus, en zouden dus ook 'tegen Gods wil' ingaan.
- Na de Spaanse verovering van Mexico werden vele inheemse codices van de Precolumiaanse cultuur verbrand door Spaanse missionarissen.
- In 1633 werd Galileo veroordeeld door de kerkelijke Inquisitie omdat hij vond dat niet de zon om de aarde draaide maar de aarde juist om de zon.

Je zou dus zeker kunnen zeggen dat met de komst van het christendom de ontwikkeling en het vergaren van kennis zo'n 1000 jaar heeft stilgestaan en dat er op zijn minst kennis verloren is gegaan.

Dit alles staat nogal in contrast met bijvoorbeeld het verhaal waarom Wodan/Odin maar één oog heeft. Hij zou zijn andere oog hebben opgeofferd om uit de bron der kennis te drinken. Of neem bijvoorbeeld het verhaal waar Wodan/Odin zichzelf zonder eten en drinken negen dagen en negen nachten aan een tak van de Yggdrasil heeft gehangen nadat hij zichzelf heeft verwond met een speer. Dat deed hij om de runen en de kennis achter de runen te leren.
Je zou dus aan de hand hiervan kunnen zeggen dat in de normen en waarden van Wodan/Odin juist het verzamelen van kennis wordt aangemoedigd.

2
Heidense wetenswaardigheden / Ginnungagab vs de oerknal
« Gepost op: maart 09, 2017, 11:42:47 pm »
Ginnungagab en de oerknal. De eerste zou heel goed een wat abstractere interpretatie van de tweede kunnen zijn. Dat is in ieder geval wat ik er van dacht dat ik het voor het eerst hoorde. Toeval? Of wist men toen dingen die wij niet weten of nu opnieuw aan het leren zijn? Vooral met in het achterhoofd het feit dat er vanuit de christelijke/katholieke kerk een soort ban op wetenschap was waarvan je rustig kunt zeggen dat we daardoor nu 1000 jaar achterlopen. Hier wordt daar wat meer over verteld: http://www.native-science.net/Creation.Myth.Norse.htm


Pagina's: [1]