Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Keuneluide

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Hiernamaals volgens de Heiden
« Gepost op: juli 31, 2015, 01:20:23 pm »
Zoals Valora het beschrijft zie ik dat ook. Primair bleef de overledene onderdeel van de Sibbe als beschermheer, voorouderverering was in oude tijden gebruikelijk. Uit overlevering binnen mijn familie weet ik dat tot in de Franse tijd er nog steeds familierituelen waren met betrekking tot de voorouders. Echte details weet ik helaas niet, wel dat ze werden aangehaald bij belangrijke gebeurtenissen en tijdens heildronken. En dat er veel bijgeloof aan voorouders werd toegedicht. En dat ze te hulp werden geroepen in tijden van nood. Eerst werd oudoom Aldert aangeroepen, daarna pas Jezus... 😮

Dat er ook een plek was waar gevallenen heen konden die omwelke reden dan ook niet bij hun Sibbe konden blijven bijvoorbeeld omdat ze er geen meer hadden of ver weg op zee de heldendood stierven, is dan ook eigenlijk wel een beetje logisch.

Als ik me goed herinner strekten de Germaanse en Keltische culturen zich uit tot klein Azie dus overeenkomsten tussen de cultuur van onze lage landen en die van de Mongolen lijkt me dan niet zo heel onwaarschijnlijk. Er zijn in, ik dacht Kazachstan, grafheuvels gevonden met verbazend Europees aandoende artefacten er in heb ik pas ergens gelezen.

2
Heidense wetenswaardigheden / Re: De Heiden en Magere Hein
« Gepost op: oktober 28, 2014, 11:34:52 am »
Ja, wat Vuurnacht zegt zou ik ook gezegd kunnen hebben, alleen niet zo mooi denk ik. Dood hoort bij het leven net zoals geboorte. Het enige wat ik er persoonlijk erg aan vind als een naaste overlijdt is het definitieve afscheid. Maar ik geloof ook wel (in overdrachtelijke zin, dan) in het cliché dat, zolang je nog door je aanverwanten herinnerd wordt, je niet 'echt dood bent.

"er staat geen steen op een graf als een verwant hem niet opricht

3
Heidense wetenswaardigheden / Re: Kinderen en Heidendom
« Gepost op: oktober 28, 2014, 11:24:52 am »
De afgelopen 2 jaar heb ik me serieus verdiept in het heidendom. Zonder dat we het van elkaar wisten blijkt mijn dochter van 21 dat dus ook gedaan te hebben. Uiteraard hebben we wel eens gekletst over normen en waarden, de Edda's en dergelijke en blijkbaar heeft het concept haar toch genoeg aangesproken om daar wat meer mee te doen. Ik denk dat familiecultuur daar wel veel mee te maken heeft, een.voedingsbodem vormt waar sommige concepten beter in wortelen dan andere.

4
Natuur / Re: Natuur en Gezondheid
« Gepost op: juni 25, 2014, 09:45:24 am »
In het bos / de natuur heb je ook geen reclames en andere uitingen van personen en organisaties die je een schuldcomplex proberen aan te praten omdat je product ”X” niet gebruikt of nog niet genoeg geld hebt overgemaakt naar giro 555 of andere grabbelconto's.

Wat fijn om ongestoord jezelf te zijn!  :smiley:

Pagina's: [1]