Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Asentrouw

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Heidens erfgoed
« Gepost op: juni 19, 2014, 10:58:26 am »
Weet iemand of er ergens een duidelijk overzicht is van Heidens erfgoed in Nederland (met name in Brabant)?




2
Heidense wetenswaardigheden / Kerstening of Germanisering?
« Gepost op: mei 25, 2014, 01:43:25 pm »
Sommigen stellen dat de introductie van het christendom en de kerstening het abrupte einde van het Heidendom betekende.

Anderen stellen dan weer dat het christendom dan wel het geloof in de oude Heidense goden uiteen deed vallen ('de machtigste god' overwon), maar dat de religieuze noties die op deze goden geprojecteerd werden binnen het christendom bleven voortbestaan. Men zou dus van een ge-Germaniseerd christendom kunnen spreken; een integratie van twee verschillende religies.

Wat denken jullie hiervan? Is de Germaanse 'volksgeest' in het christendom bewaard gebleven of is het daarmee ten einde gekomen?


 

3
Heidense wetenswaardigheden / De Germanen en de Democratie
« Gepost op: mei 25, 2014, 12:28:23 pm »
In de Griekse 'ekklesia' werden volksvergaderingen gehouden, die functioneerden als een vroege vorm van participatie-democratie ofwel directe-democratie. Hoewel over het algemeen wordt aangenomen dat de oude Grieken de grondleggers van de democratie waren, kenden de Germaanse volksstammen eenzelfde soort politiek systeem. 

Uit het werk 'Germania' van de Romeinse schrijver Tacitus, kunnen we opmaken dat ook de Germanen een instinctieve drang naar democratie hadden. Hij schrijft dat de Germaanse stammen gebaseerd waren op een democratische vorm van zelfbestuur: alle grote besluitvormingen werden door de gehele gemeenschap besproken tijdens 'het ding' en enkel kleine onbeduidende affaires werden expliciet aan het stamhoofd overgelaten. Het leiderschap binnen het Germaanse stamleven beruste eerder op natuurlijke autoriteit en leiderschap door voorbeeld (bijvoorbeeld door exceptionele moed of wijsheid), dan op de nobele geboorte en de sociale status van haar leiders. Leiders konden ten alle tijden door de gemeenschap afgezet worden als deze incapabel bleken te zijn. In die zin is democratie ook een Noordse traditie.       

Kan iemand mij van bronnen of boeken voorzien die verder op dit onderwerp, te weten 'de politieke organisatie' van de Germanen, in gaan?





   

Pagina's: [1]