Heidevlam forum

Heidendom => Ambachten, kunst en traditionele vaardigheden => Koken en brouwen => Topic gestart door: Alfrún op april 07, 2015, 01:44:31 pm

Titel: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 07, 2015, 01:44:31 pm
Zijn er hier ook mede-medemakers? Wie heeft interessante dingen over mede te melden? Ik ben momenteel weer aan het brouwen, bloedmede in dit geval. Liever maak ik de mede zelf, zodat ik weet wat ik offer. Van gekochte mede weet ik de oorsprong, de Urd niet. Ik weet niet wie ermee bezig is geweest. Van zelfgemaakte mede weet ik dat wel, van de omgeving waar de bijen van de plaatselijke imkers tot aan het eindproduct. ..... 
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op april 07, 2015, 02:16:45 pm
Hey Alfrún, het zit hier vol met brouwers die op kleine schaal zelfs mede "verkopen"
Kijk maar
https://www.facebook.com/Iccarusmead?ref=hl
https://www.facebook.com/pages/Me-de-Hielkemaniak/132963566882004?fref=ts

en met oude Mei hebben we zelfs een wedstrijd
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op april 07, 2015, 04:16:27 pm
Het drinken van het spul is hier ook een favoriete bezigheid, niets zo lekker als een glaasje (hoorntje) met mede  :yup:

Bloedmede is iets wat ik niet ken, wat zit daar in?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op april 07, 2015, 05:52:25 pm
Ik ben wel benieuwd wat je bedoelt met bloedmede.
En inderdaad het gros van de mensen hier zijn brouwers, sommige brouwen op wat grotere schaal dan andere.

Mijn beste mede tot nu toe was een heel klassiek recept (honing, gist, water) maar ik experimenteer ook graag met onorthodoxe ingredienten. Zo heb ik nu een mede staan met gember, kruidnagel en rooibos. Dat experimenteren is erg leuk!
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op april 07, 2015, 09:55:40 pm
bloedmede is dat niet gewoon mede met bosbessen?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 08, 2015, 12:23:05 am
Dank voor jullie reacties! Bloedmede is mede die rood is door kersensap. Ik ben nu aan het experimenteren met de hoeveelheid sap op mede. Momenteel ben ik ook op een rijtje aan het zetten waar mede voorkomt in de literatuur, de Edda natuurlijk voorop. :D
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 08, 2015, 12:29:24 am
Oh ja, vergeten .... ik heb tot nog toe portgist van de brouwmarkt gebruikt, hebben jullie al eens met andere soorten gist gewerkt / geëxperimenteerd?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op april 08, 2015, 02:27:58 am
Kersenmede heb ik ook gebruikt. En wijngist en zelfs speciale medegist. Maar ik ben meer fan van de huis-tuin-en-keuken dr oetker levure, die geeft een meer ronde en zoete afdronk waar de wijngist wel echt een droge afdronk geeft. Meer persoonlijke voorkeur dus
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gwaihir op april 08, 2015, 10:36:24 am
Hier ook een mede-maker op kleine schaal  :yup:
Ik gebruik natuurgist en tot nu toe alleen honing/water/gist.
Momenteel staan er 2 flesjes vrolijk te ploppen onder het waterslot, dit keer met veluwse heide honing.
Binnenkort wil ik wat meer gaan experimenteren  :yup:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 08, 2015, 03:27:08 pm
Interessant wat je zegt Valora, want ik ben juist wel voor een zoete ronde afdronk. Laat het de honing smaak wat meer intact?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op april 08, 2015, 06:41:59 pm
In vergelijking tot de wijngist vind ik zeker dat de honingsmaak meer intact blijft met de broodgist
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op april 09, 2015, 11:55:32 am
Daar ben ik t mee eens! Mede met kersensap klinkt heerlijk overigens  :yup:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op april 09, 2015, 11:59:41 am
Ik heb een speciale fruitzak gekocht en de kersen er in uitgewrongen zodat de pitten en vruchtvlees niet in de mede kwam en het sap van de kersen wel.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op april 09, 2015, 12:00:57 pm
Dat klinkt heel handig! Waar haal je zoiets?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op april 09, 2015, 12:37:50 pm
de Brouwmarkt. Ze hebben een filiaal in Almere, geloof ik. Maar ze hebben ook een grote online shop.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op april 09, 2015, 07:49:24 pm
Zaken als De Schans in Uithoorn en Burg Bieren in Ermelo verkopen ook allerlei brouw-, stook- en wijnproductietoebehoren.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op april 10, 2015, 06:46:52 pm
Dat wordt de online Brouwshop dus. Almere is niet echt om de hoek xD ik ga meteen ff rondneuzen ^^
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op april 11, 2015, 08:26:40 am
Broodgist, gebruik ik ook, samen met B12 gistversterker en een snufje zout
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 11, 2015, 06:43:55 pm
Via de online shop leveren ze alles vlot uit....de gemiddelde hobbybrouwer / wijnmaker komt er wel aan zijn of haar trekken :D
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op april 12, 2015, 10:41:22 am
Wauw, ze hebben echt veel! Handig :D
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Alfrún op april 14, 2015, 07:21:59 pm
Even mijn draadje compleet maken......

http://www.abedeverteller.nl/de-inspiratie-van-de-mede/ (http://www.abedeverteller.nl/de-inspiratie-van-de-mede/)
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op augustus 26, 2015, 11:12:27 am
Er zijn al wat maanden verstreken en ik ben benieuwd hoe het met jullie mede is gegaan. Is het al klaar en zo ja, hoe smaakte het?

Ik ben een maandje aan het mede brouwen en mijn eerste experiment is niet helemaal gegaan zo als ik had gedacht. Door de paar extreem warme dagen is het gistingsproces niet helemaal goed verlopen en heb ik nu een mede-light. Een vrij zoete mede met een heel laag percentage alcohol.
Momenteel staan er nog 3 flesjes te pruttelen, eentje met honing creme en wat kruiden uit eigen tuin.
Één met gekarameliseerde honing creme en de laatste fles is aangemaakt met braam uit eigen tuin. Ik ga heel simpel te werk met honing-water-broodgist. (gistmerk is Bruggeman) Dit is mijn aller eerste mede experiment en hoop dat het gaat lukken. Denk dat ik in dit draadje wel laat weten of het gelukt is en hoe ze smaken.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Kezlar op augustus 27, 2015, 01:31:18 pm
Mijn mede is prima gelukt, zoals de meesten hebben kunnen proeven.. :)
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op augustus 27, 2015, 07:17:01 pm
Mijn mede is prima gelukt, zoals de meesten hebben kunnen proeven.. :)

Die was goed gelukt inderdaad. In tegenstelling tot die van Gaby was die van jou niet echt light te noemen, extra strong is in dit geval een betere benaming! :yup:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op augustus 27, 2015, 10:13:57 pm
hahaha, Heidevlam heeft ook een mede limonade maker nodig, toch?  ;)
Even zonder dolletjes, ik hoop dat mijn huidige pruttel experimenten zullen slagen. Ik vind het een erg leuke bezigheid, dus ik blijf voorlopig nog even door klieren met honing, gist, water en andere leuke toevoegingen.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op augustus 28, 2015, 04:23:42 pm
Ik ga samen met een vriendin vlier plukken en daar sap van trekken voor een mooie vlier mede  :D Ik was van plan om een perenmede te maken maar de perenbomen van mijn ouders hebben helaas in totaal maar 4 peren dit jaar, dus misschien dat ik de volgende ga maken met thijm. Heb vorige week in duitsland een bijzondere mede gedronken met thijm er in dus ben erg benieuwd :)
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op augustus 28, 2015, 05:38:50 pm
Vlierbessen, dat willen Bosding en ik ook gaan plukken voor wat likeurtjes, jam en heel misschien ook mede.
Ik kan me indenken dat tijm mede erg lekker is. Ik ben al gek op een broodje zachte geitenkaas met honing, tijm en noten.
Heb nu een flesje pruttelen met oregano bloesem.
Als mijn boom genoeg kerspruimpjes heeft ga ik daar misschien ook nog mee experimenteren. Gister heb ik een eiken wijnvaatje binnen gekregen (wilde ik al heel lang hebben) en ben van plan daar mede in laten rijpen.
Succes!!
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op augustus 28, 2015, 06:59:32 pm
Ik was van plan om een perenmede te maken maar de perenbomen van mijn ouders hebben helaas in totaal maar 4 peren dit jaar,

Wij hebben in onze achtertuin ook een perenboom maar die geeft (bijna) ieder jaar een enorme oogst conférence-peren, die veranderen bijna allemaal in stoofperen. Een oude kennis van mijn ouders maakte vroeger altijd een soort brandewijn van peren, eigenlijk een soort peren-calvados. Wellicht is dat een idee want ik houd niet zo van stoofperen.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op augustus 28, 2015, 09:38:13 pm
 xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op augustus 29, 2015, 07:10:37 pm
xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?

 ?
 :huh:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op augustus 30, 2015, 04:02:43 pm


xD hoe kan je mede nu mislukken door de hitte. Heb je hem niet donker in een kamertje staan?

 ?
 :huh:
Ik ben een maandje aan het mede brouwen en mijn eerste experiment is niet helemaal gegaan zo als ik had gedacht. Door de paar extreem warme dagen is het gistingsproces niet helemaal goed verlopen
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op augustus 30, 2015, 06:38:06 pm
Ah juist, dank.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op augustus 31, 2015, 06:38:00 pm
Die fles stond in de woonkamer, uit de zon. Maar na een week deed de gist niets meer. (Doet tot op heden nog steeds niets.) Vandaar dat ik dacht dat het door de hitte kon komen. De rest van de flessen hebben de zelfde broodgist en doen het prima.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op september 01, 2015, 01:58:24 am
Ik raad je dan aan om er een fles suikerwater met gist bij te gooien...of honing water met gist. Doet vaak wonderen.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op september 01, 2015, 03:13:49 am
Tuurkijk zat er honing en water bij  :tongue:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op september 01, 2015, 09:09:45 am
Ja extra er bij. Ik mag hopen dat het er al in zat  :mrgreen:
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op september 01, 2015, 09:18:50 am
Ik heb netjes een recept gevolgd. Ik zal eens kijken wat er gebeurt als ik wat nieuwe honing, water en gist toevoeg.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Valora op september 04, 2015, 12:59:30 am
Ik heb echt heeeeerlijke vlierbessenmede in de maak  :D ruikt echt zoooo goed! Als dit goed uitpakt zal ik volgend jaar rond deze tijd wat meer besjes plukken en wat grootschaliger aan de slag
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op september 10, 2015, 08:01:27 pm
Hmmmm vlier :D nu ben ik wel erg benieuwd naar hoe t gaat smaken ^^
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hanneke op september 28, 2015, 04:56:22 pm

Hoe zijn de mede-smaken van de afgelopen tijd geworden??
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: bosding op december 10, 2015, 08:11:44 pm
Iedereen weet wat er gebeurd als een Abrahamiet haar mythologie letterlijk neemt. Maar wat als een heiden dat doet?  :))
Wie raad wat de inspiratie is geweest voor dit experiment?

(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151208_182733_zpsdnerydgy.jpg)
De open gisting

(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151210_184655_zpsydj9yyty.jpg)
De gesloten gisting

En als bonus:
(http://i1073.photobucket.com/albums/w393/phasmida1/Mobile%20Uploads/IMG_20151210_184422_zpsi9hduuxu.jpg)
Het 'schuim' dat niet meewilde naar de gesloten gisting
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op december 14, 2015, 03:27:52 pm
Bier? Amandelschaafsel? Je vuile sokken van vorig jaar?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Gaby op december 14, 2015, 03:36:29 pm
Ik mag vast en zeker geen gokje wagen, hè  ;)
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: bosding op december 14, 2015, 04:00:06 pm
Ik mag vast en zeker geen gokje wagen, hè  ;)
Dat mag jij inderdaad niet.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Metalen Mark ov Holland op december 14, 2015, 07:17:46 pm
Dat doet mij denken aan de beslag-achtige substantie die overblijft als je whiskey cream met tonic laat reageren.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Kezlar op december 15, 2015, 02:55:52 pm
Oh ja, vergeten .... ik heb tot nog toe portgist van de brouwmarkt gebruikt, hebben jullie al eens met andere soorten gist gewerkt / geëxperimenteerd?


Ik gebruik meestal natuurgist van de supermarkt. Doet het altijd zeer plezant.


Maakte ik bijna nog reclame ook. Foei Kezlar.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Villsvin op januari 29, 2016, 08:05:44 am
Tot nu toe heb ik voor mijn mede allerlei soorten wijngist gebruikt. De beste en veruit de sterkste mede heb ik gemaakt met Sauternes gist van de brouwmarkt. Een dag voor ik de honing op liet lossen in warm water (één deel honing, één deel water) heb ik een giststarter gemaakt met frambozen, bramen en een klein beetje suiker. Dit pruttelende mengsel heb ik samen met wat citroenzuur en gistvoedingszout in het tot 20° graden afgekoelde mengsel in de gistfles gedaan. Ik doe nooit aan open vergisting om besmetting te voorkomen, dus het waterslot ging er meteen op. Toen ongeveer anderhalve maand gewacht tot de vergisting bijna stil stond. De jonge mede gefilterd en terug gedaan in de gistfles om te klaren. Dat duurde ook bijna een maand. Vervolgens heb ik de mede gebotteld en heb ik weer moeten wachten. Nu bijna zes maanden voor de flesrijping.
Na al deze tijd gewacht te hebben was ik dan ook zeer blij dat de mede werkelijk geweldig was.

Nu ben ik juist aan het experimenteren met eenvoudiger middelen zoals bakkersgist en goedkope supermarkthoning. Ook durf ik nu gekke dingen met kruiden te proberen, juist omdat het nu niet rampzalig is als het mislukt. De kosten zijn een stuk lager.

Een erg leuke en vaak smakelijke hobby :)
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Villsvin op januari 29, 2016, 08:23:21 am
Nadat ik Poolse mede heb ontdekt, heb ik mijn verhoudingen honing en water aangepast. Ik liet me eerst altijd leiden door wat de recepten op internet mij vertelden. Ik gebruikte dus redelijk veel water en niet zo heel veel honing omdat ik las dat juist bij de wat lichtere droge medes de honing smaak beter uit zou komen en niet alleen de zoetheid. Mijn eigen medes konden echter in smaak niet op tegen degenen die commercieel beschikbaar waren. Nadat ik dus voor het eerst Poolse mede heb gedronken en erachter kwam dat zij heel andere verhoudingen honing/water gebruikten, ben ik dit zelf ook gaan doen. Met ongeveer 500 gram honing maak ik nu één liter mede. Deze zijn vaak erg zoet en stevig in de alcohol, maar daar houd ik juist van.

Wat zijn jullie ervaringen met het spelen met verhoudingen water/honing?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Hobbes op februari 02, 2016, 12:31:04 pm
Ik pruts zelf meer met kruiden in de mede dan met de honing/water verhouding. Meestal gewoon een halve kilo honing per liter water. Vreemd genoeg is het de kruiden die ik er in doe vaak de bron van droog tot zoet. Met sint jans kruiden word hij droog zoet. Met Wormhout word het juist weer zwaar zoet met een bittere nasmaak.
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: bosding op februari 26, 2016, 10:22:33 am
Wormhout? Nooit van gehoord en de alwetende Google kent het plantje ook niet. of gooi jij stukjes Frans-Vlaamse gemeente in je mede?
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Villsvin op februari 26, 2016, 12:06:57 pm
Wormhout is Alsem. Wetenschappelijke naam: Artemisia Absinthium
Titel: Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
Bericht door: Arjane op maart 06, 2016, 05:15:30 pm
Prachtige reactie Bosding :lmao: