Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Roy

Pagina's: [1]
1
Literatuur / Masks and Mumming een boek van 844 pagina's, gratis als PDF
« Gepost op: april 02, 2019, 03:37:16 pm »
Het betreft een academisch werk uit 2007 dat nu als PDF beschikbaar is. Zie [urlhttps://kgaa.bokorder.se/sv-SE/article/2894/masks-and-mumming-in-the-nordic-area]hier[/url].

2
Nieuws / Vragenlijst Michael Strmiska
« Gepost op: oktober 05, 2015, 05:48:30 pm »
Michael Strmiska, auteur van bijvoorbeeld "Modern Paganism In World Countries", is benieuwd hoe wij Nederlandstalige heidenen aankijken tegen het leven na de dood. Hij heeft me een email met vragen gestuurd, maar het leek mij handiger om hier een Google survey van te maken. Voor mij is dat ook de eerste keer, maar als je het leuk vindt om mee te doen, kijk eens -hier- en laat het me weten als er iets niet goed werkt.

Het is natuurlijk het leukst als er veel verschillende mensen mee doen. Ik heb dit op de FB van Traditie gezet. Ik zet het op het forum van Heidevlam. Ik moet eens kijken of ik nog een account heb bij Hagal, maar we moeten zeker Negen Werelden, Aver, enz. niet vergeten. Deel de vragenlijst op plekken waar ik misschien niet aan zou denken. Beter een keer dubbel dan dat we mensen missen.

3
Nieuws / Vikingen in Historiehuis Roermond
« Gepost op: december 08, 2014, 11:25:50 am »
Bij mijn schoonouders kreeg ik een of ander geschiedenis tijdschrift in mijn handen geduwd (ik al niet meer welk) en daarin zag ik een advertentie van een Vikingen tentoonstelling in het Historiehuis in Roermond. Het historiehuis blijkt onderdeel te zijn van de bibliotheek en is gratis te bezoeken, ook op zondag. We zijn gisteren dus eens gaan kijken.

Het Historiehuis heeft een eigen collectie met devotionalia en stadsgeschiedenis, een steen gewijd aan Rura waarnaar de Roer en daarmee Roermond genoemd zal zijn en zo nog wat aardige dingen. Een verdieping lager is de kleine Vikingen tentoonstelling. Er is wat algemene en bekende informatie, er liggen aardig wat replica's van bekende voorwerpen, wat authentiek-ogende voorwerpen er is een kamer ingericht in de Viking-stijl en een maquette van een Vikingen enclave uit de buurt van Roermond (?). De expositie is netjes ingericht. Het is geen hoogvlieger, maar gratis en voor niks en toch weer met wat dingen waar ik nog nooit van had gehoord, een bezoek waard.

Zie www.historiehuis.nl voor meer informatie. De expositie loopt van september 2014 tot september 2015 dus er is geen haast bij.

Nog een paar aardigheden:
"Tegelijkertijd met deze expositie verschijnt het boek “De Vikingtijd: de Noormannen in Nederland en België”, van Luit van der Tuuk." Een aardig boekje van 10 euro met nog een redelijke omvang.

De expositie lijkt (mede) te zijn opgetuigd door een Hagenaar die ik volgens mij nog niet kende. Zijn de prachtige replica's ook van zijn hand? www.travellingnorth.nl

Er werd een film vertoond waarin werd gezegd dat er bij het rechttrekken van de Schelde honderden voorwerpen van de Vikingen zijn gevonden en deze liggen in een museum in Hamme. Zegt me niks! Met hulp van Google blijkt het om dit museum te gaan: http://www.vermeirebvba.be/museum.php
Hamme ligt tussen Antwerpen en Gent, dus daar zal ik niet op héél korte termijn heen gaan, maar als we toch weer eens afzakken naar het Zuiden, dan hoort dit wel op het lijstje. Gratis te bezoeken op zaterdag en zondag.

Pagina's: [1]