Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - richardb

Pagina's: [1]
1
Nieuws / Ontdekking ondergrondse eik Appelscha bewijst legende.
« Gepost op: maart 05, 2016, 04:44:16 pm »
Het zou de titel van een kinderboek kunnen zijn: De Legende van de Bosberg. Maar het verhaal blijkt op waarheid te berusten. Volgens de 19e-eeuwse legende zou onder de hoogste zandheuvel op het vasteland van Friesland een enorme eik staan. Die ondergrondse oerboom is nu daadwerkelijk gevonden en blijkt ruim 300 jaar oud te zijn.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4256239/2016/03/03/Ontdekking-ondergrondse-eik-Appelscha-bewijst-legende.dhtml


2
Nieuws / Eerste huizen Amsterdam stonden in Noord
« Gepost op: januari 11, 2016, 02:10:23 pm »
De eerste huizen van Amsterdam stonden niet aan de Amstel, maar in Amsterdam Noord. Dat betoogt historicus Bas Kok in een nieuw boek over het gebied boven het IJ. 
Volgens Het Parool stelt Kok na onderzoek dat al rond het jaar 1000 ter hoogte van Durgerdam en Ransdorp huizen werden gebouwd.

Het IJ stond volgens Kok toen nog droog en zo bestond de scheiding tussen Amsterdam-Noord en het centrum nog niet. "Er liep één rivier door het gebied: de Die, die via wat nu Amsterdam-Noord is naar het stadscentrum liep", schrijft de historicus in zijn boek Oerknal aan 't IJ.

In de eeuw daarna trokken de bewoners vanuit het noordelijke gebied naar waar nu de Warmoesstraat en het Rokin liggen. Hier werden na 1100 de eerste contouren van het huidige Amsterdam zichtbaar. "Je zou dus kunnen zeggen dat Amsterdam een uitbreiding van Noord is, een onderdeel van Noord."

Volgens de meeste theorieën ontstond Amsterdam rond 1200 toen de dam, waar de stad zijn naam aan dankt in de Amstel werd gelegd. "Dat jaartal is bepaald op basis van onder meer koolstofonderzoek, maar uitslagen van dergelijke tests kunnen enorm variëren", stelt Kok.

http://www.parool.nl/parool/nl/4036/AMSTERDAM-NOORD/article/detail/4221777/2016/01/10/Amsterdam-ontstond-in-Noord-niet-aan-de-Amstel.dhtml

3
Nieuws / Plek historische veldslag Caesar ontdekt bij Kessel.
« Gepost op: december 11, 2015, 03:29:47 pm »
Archeologen hebben bij Kessel (Noord-Brabant) de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen vernietigde.
Dat maakt de Vrije Universiteit in Amsterdam woensdag bekend.

Tot op heden was de locatie van deze veldslag, waarover Caesar uitvoerig schreef in zijn De Bello Gallico, onbekend. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.

Er zijn zwaarden, speerpunten, skeletresten en een helm gevonden. De twee Germaanse stammen (de Tencteri en de Usipetes) kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen te vernietigen.

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.

http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2015/okt-dec/vu-archeologen-ontdekken-locatie-historische-veldslag-caesar-in-nederlands-rivierengebied.asp

4
Nieuws / Vikingschat haalt 'Engelse' koning uit vergetelheid
« Gepost op: december 11, 2015, 03:28:28 pm »
Uit een gevonden verzameling Vikingmunten blijkt dat Engeland nog een Vikingkoning heeft gehad, die door zijn rivaal uit de geschiedenis is gewist.
Uit de schat, die door een amateur met een metaaldetector is gevonden, blijkt dat de bekende koning Alfred de Grote van Wessex in de negende eeuw samen regeerde met koning Ceowulf II van Mercia, een Angelsaksisch koninkrijk dat van de Noordzee tot aan Wales liep.

Ceowulf komt amper voor in de geschriften uit zijn eigen tijd, maar uit de muntenverzameling blijkt dat Alfred en hij in hun koninkrijken heersten als gelijken.

De schat bestaat uit 186 munten, zeven sieraden en vijftien goudstaven. Op verscheidene munten zijn de koningen samen te zien.

"Hier is een veel complexer politiek plaatje te zien van de jaren 870, die doelbewust verkeerd is voorgesteld in de jaren 890, toen Alfred Ceowulfs koninkrijk had overgenomen", citeert The Telegraph curator Gareth Williams van het British Museum donderdag bij de presentatie van de schat.

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/archaeology/12043749/British-Museum-unveils-unique-hoard-of-Viking-coins.html

7
Heidense wetenswaardigheden / Kwartsstenen verraden aanwezigheid Vikingen.
« Gepost op: juni 07, 2014, 12:02:09 am »
Er is overtuigend bewijs dat de Vikingen de Notre Dame Bay op Newfoundland bereikten, destijds het dichtstbevolkte gebied van het eiland. Circa 1000 jaar terug voer een groep Vikingen van de noordpunt van Newfoundland naar de Notre Dame Bay 230 kilometer zuidelijker. Aldus Canadese onderzoekers die twee kwartsstenen – jaspis – hebben onderzocht.
De stenen, waarmee vuur werd gemaakt, werden een aantal jaren geleden gevonden in L’Anse aux Meadows, een beroemde Vikingnederzetting. Toen de onderzoekers de chemische vingerafdruk van de stenen onderzochten, bleek dat deze alleen uit de Notre Dame Bay konden komen. Dat betekent dat de Vikingen daar zijn geweest.
 "We weten niet of ze daar vaak kwamen of dat het maar één keer was", aldus Kevin Smith van het Haffenreffer Museum voor Antropologie.
Het gebied was destijds rijk aan bos, vis en prooidieren: "Voor inwoners van de vrijwel kale eilanden in de Atlantische Oceaan moet dit gebied buitengewoon interessant zijn geweest", meent Smith. Bovendien was dit het dichtstbevolkte gebied van Newfoundland. De Vikingen hebben dus zeker contact met de inheemse bevolking gehad.
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de Vikingen ook de kust van Quebec en arctisch Canada hebben aangedaan. Volgens Smith blijkt maar weer eens dat er nog veel is wat we niet weten over de reizen van de Vikingen.

(geschreven door Kevin Smith in de Historia)
3 vragen voor Kevin:

Hoe weet u zeker dat het vuurgerei door Vikingen is gebruikt?
Op het eiland is alleen in Vikingnederzettingen dit soort vuurgerei gevonden.

Liggen er volgens u Vikingkoloniën in het Notre Dame-gebied?
 De Notre Dame Bay is een uitgestrekt gebied met veel fjorden en (schier)eilanden. Het is dus niet eenvoudig om de locatie en vorm van een eventuele nederzetting vast te stellen.

Wat betekent dit voor ons begrip van de Vikingen in Noord-Amerika?
 Als de Vikingen naar de dichtbevolkte Notre Dame Bay reisden, kwamen ze hier mogelijk voor het eerst langduriger in contact met de inheemse bevolking. Ook kan dit de plek zijn waar de Oude en de Nieuwe Wereld elkaar voor het eerst ontmoetten.

8
Michigan| A group of amateur archaeologists searching for the remains of a native american settlements near the town of Cheboygan, on the coast of Lake Huron, have uncovered a large quantity of artefacts, allegedly of Norse or Viking origin. A total of 194 objects, mostly made from various metals including silver, iron, copper and tin, were found on what could be the site of an ancient viking trade post, controlling the Straights of Mackinac, that leads to Lake Michigan.

The artefacts are of various nature and geographical origin. Swords, axes and other weapons from Scandinavian or Germanic origin, silver buttons and a balance scale allegedly from the British isles, hair combs and knife handles made of walrus ivory and originating from Greenland or Iceland… The presence of all these goods suggests an elaborate and efficient economic system based on long-distance trade.



Archaeologists had been searching the eastern coast of North America for signs of the passage of Norsemen, ever since the discovery in 1960 of the site of l’Anse aux Meadows, in Newfoundland, Canada. Many items found on that first site had suggested that an elaborate network of trade existed between that specific Norse colony and the American continent. Such clues included the remains of butternuts, which didn’t grow on any land north of the province of New Brunswick, and therefore had to be “imported”. Other possible Norse outposts were identified in 2012, in Nanook, in the Tanfield Valley on Baffin Island, as well as in Nunguvik, on the Willows Island and the Avayalik Islands.

This is however the first Viking settlement discovered in the area of the North American Great Lakes, and this could bring a lot of new information concerning the actual extent of their trade network on the continent. The site is strategically located to enable control of the waterways leading to both Lake Michigan and Lake Erie, while enabling a navigable access to the St-Lawrence Bassin and the Atlantic Ocean. All of the items already already recovered have been transfered for further analysis to the Department of Archaeology of the University of Michigan, which has also inherited the responsability for the site. Further research should be done over the next months to complete the survey of the site and gather all possible remaining artefacts.

http://worldnewsdailyreport.com/usa-viking-artefacts-discovered-near-great-lakes/

9
Heidense wetenswaardigheden / Beeldtenis dier valische Goden
« Gepost op: april 27, 2014, 02:39:26 pm »
Ik vond een kopie van een oud boek met zogenaamde afbeeldingen van valse goden.

Zon: staat voor sunnansdeag of zoadag. werd in Noordfehe landen godsdienstig vereerd.

Maan: staat voor Manusdeag of maandag.

Tuisco : Staat voor Tuiscosdeag of Dingsdag.

Wodan: Ook Irmaantuil of Hermanzuil genoemd. Staat voor Wodansdag of Woensdag.

Thor: staat voor Thornesdeag of Donderdag

Friga: Staat voor Frigedeag of Vrijdag

Seater: staat voor Seaterdeag of Saturdag

Nehalennia: in dit land vereerd steenen afbeeldingen van haar, opgedolven eiland Walcheren.

Goth: Gothen uit Noorwegen nu ook in ons land, Drenthe, Oostfriesland en Bentheim.

Markoman: Markomannen uit Oostenrijk, Vielen meermalen der Nederlanden aan. uit noorden afkomstig.

Gepider: De Gepiders van de Gothen afkomstig, woonden in Utrecht en Betuwe.

Kwade: De kwaden van den Donau tegen Romeinen oorlog voerende, woonden aan Rhijnkant.

Wandaal: De Wandalen van de Gothen afkomstig, in ons land gevestigd tevens Spanje en Frankenrijk.

Batavier: De Batavieren afkomstig van Katten, woonden ter Betuwe, het gene zij verlaten hebben.

Heruler: De herulers, afkomstig der Gothen. woonden op de eilanden van der Noordzee, pommeren en lijfland. Stichten Haarlem.

Sueef: De Sueven afkomstig ter Noorden, tegenwoordig Zweden, Polen, Finland.


opmerkingen - Dinsdag wordt toch naar Tyr vernoemd? Hier staat dus naar Tuisco. Dit vond ik over Tuisco: Tuïsto of Tuisco wordt door Tacitus in zijn Germania beschreven als oergod van de Germanen. Dit is tevens de enige vermelding uit de oudheid van deze god. In het eerste hoofdstuk van de Germania schrijft Tacitus:

Celebrant carminibus antiquis (quod unum apud illos memoriae et annalium genus est) Tuistonem, deum terra editum. ei filium Mannum, originem gentis conditoremque, Manno tres filios assignant, e quorum nominibus proximi Oceano Ingaevones, medii Herminones, ceteri Istaevones vocentur.

“Zij (dat wil zeggen de Germanen) verheerlijken in oude liederen (die bij hen de enige soort van historische jaarboeken zijn) de god Tuïsto, een door de aarde voortgebrachte god. Aan hem schrijven ze als zoon Mannus toe, stichter en oorsprong van hun volk, en Mannus wijzen ze drie zonen toe naar wier namen de het dichtst bij de Oceaan verblijvende Ingaevones, de in het binnenland verblijvende Herminones en de overige Istaevones genoemd zouden worden.”

En wie is Seater? Ik vind al snel dat Seater ook Sater of  Satyr genoemd wordt. Een satyr (Oudgrieks: σάτυρος, satyros) of sater is een figuur uit de Griekse mythologie. Het is een vrolijk en ondeugend boswezen, behorend tot het gevolg van de god Dionysos en heeft de taak van een vruchtbaarheidsgeest.

Bokkenstaart, -oren en soms ook -poten, en een ithyphallos (erecte penis) behoren tot zijn fysieke kenmerken. Satyrs zijn doorgaans sterk behaard en dragen een baard. Een veelvoorkomend attribuut is de fluit. Bekende satyrs zijn Marsyas en Aristaios. Ook de god Pan heeft veel kenmerken van een satyr.

De satyr staat bekend om zijn lust voor wijn en het verleiden van nimfen en efeben. De satyrs lieten instinct boven rede gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, overvloed boven matigheid. Zij symboliseren wellust en vervoering, net als de vrouwelijke volgelingen van Dionysos, de Mainaden of Bacchanten.

Nehalennia (ook Nehalenia, Nehalaenniae, Nehalaenia) was een inheemse beschermgodin die in het 2e en 3e eeuwse[1] Gallia Belgica door reizigers, vooral zeelui en handelaars, werd vereerd bij de monding van de Schelde.
Nehalennia is alleen bekend van grote hoeveelheden gevonden altaren bij Colijnsplaat en Domburg in wat nu Zeeland is. De votiefstenen stammen van twee, in steen gebouwde tempels die lagen aan de Oosterschelde. Dit was toen de hoofdmonding van de Schelde en vormde de grens tussen de civitates der Menapii en Frisiavones. Deze streek was toentertijd een belangrijke schakel in het Romeinse handelsverkeer tussen de Rijnstreek en Britannia. De vereerders van Nehalennia kwamen dan ook uit een groot gebied dat Gallia Belgica, Germania Inferior, Germania Superior en Britannia omvatte.

Er is voorlopig geen uitsluitsel of het om een Keltische of een Germaanse godin gaat, of dat zij uit oudere, inheemse traditie stamt. Ook in Keulen en zelfs in Tongeren zijn dergelijke altaren opgedoken. Haar cultus is vrijwel zeker ouder dan de periode waaruit de altaren stammen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gothen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Markomannen

http://books.google.nl/books?id=h_1WAAAAcAAJ&pg=PA949&lpg=PA949&dq=de+gepiders&source=bl&ots=MKUtId_OFA&sig=OduLvkPmVck0HJR99LJDCfNEuXE&hl=nl&sa=X&ei=ufhcU7PnJMaHOJnAgOAP&ved=0CDUQ6AEwAQ#v=onepage&q=de%20gepiders&f=false

http://books.google.nl/books?id=d0s-AAAAcAAJ&pg=PA79&lpg=PA79&dq=de+kwaden+volk&source=bl&ots=tMFMWPClqf&sig=ZPQ6l9saCoEzjS-US5OWAkAW4hk&hl=nl&sa=X&ei=IflcU4mDOsPKOdbdgMAF&ved=0CDsQ6AEwAQ#v=onepage&q=de%20kwaden%20volk&f=false

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vandalen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bataven

http://books.google.nl/books?id=VflRAAAAcAAJ&pg=PA1&lpg=PA1&dq=de+herulers&source=bl&ots=UWkkTXgtke&sig=poIq3o6qqXQi6-2U4qsAcgVNRBQ&hl=nl&sa=X&ei=5PlcU9n_M8qSOoODgNAN&ved=0CDsQ6AEwAw#v=onepage&q=de%20herulers&f=false

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_koningen_van_de_Sueven

10
Gelezen op http://www.nu.nl/wetenschap/3760512/limburgse-goudvondst-werpt-licht-eind-romeinse-tijd.html

Een recente vondst van een grote goud- en zilverschat in het Limburgse dorp Echt werpt een nieuw licht op de ineenstorting van van het Romeinse gezag in Nederland, rond het jaar 411 na Christus. 

De schat die op een akker is gevonden, is de eerste in Nederland uit die tijd met een combinatie van gouden munten en zogenoemd hakzilver. Met die in stukjes geknipte zilveren schalen werden soldaten uitbetaald, en dat typeert een rijk in crisis.

Dat maakt de Vrije Universiteit van Amsterdam bekend in Venlo bekend na archeologisch onderzoek. De ook gevonden gouden munten zijn deels geslagen door keizer Constantijn III (407-411).

Ze waren ''stempelfris'' toen ze begraven werden, aldus de VU. De schat is in die tijd waarschijnlijk begraven na een nederlaag van de Romeinen.

Met name het hakzilver weerspiegelt volgens de VU de economische en militaire crisis van het Laat-Romeinse Rijk. Kostbare zilveren schalen werden in stukjes geknipt om als betaalmiddel te dienen.

Romeinen betaalden met de kostbare schalen Germaanse krijgsheren om zo een alliantie met hen te sluiten en verdere Germaanse invasies te voorkomen. De krijgsheren knipten de schalen in stukjes en betaalden er hun soldaten mee.

De Romeinse keizer Constantijn III probeerde de toenmalige Germaanse invasie in het gebied tussen Maas en Rijn te keren door met de geldbuidel te zwaaien en allianties met Germaanse krijgsheren te sluiten. Volgens de archeologen was de in Echt gevonden schat van een Germaanse officier die de kostbaarheden snel begroef, toen Constantijn III in 411 een nederlaag in Zuid-Gallië leed.

Pagina's: [1]