Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - bosding

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Verschil tussen religie en mythologie (filmpje)
« Gepost op: maart 02, 2017, 11:06:27 am »
Vandaag zag ik dat een youtubekanaal over voornamelijk etymologie een filmpje online had gezet over het verschil tussen religie en mythologie. Iets wat ik wel aardig vond om hier ook te plaatsen. Het leuke aan dit kanaal is dat het redelijk consistent de bronnen in de beschrijving zet.

https://youtu.be/Fm1JS2EvAiY

Zelf denk ik alleen dat mythologie niet zozeer de fundering is voor een religie, maar juist eruit voortkomt. Al snap ik dat het bij de Abrahamitische religies wel zo lijkt te werken. Maar ook daar passen ze hun mythologie aan op hun visie, de Jehova's getuigen hebben bijvoorbeeld een geheel eigen bijbelvertaling (al dan niet aanpassing?). Grote uitzondering lijken religieus extremisten te zijn. Al ben ik benieuwd hoe anderen hier over denken.

Vraag die ik hier graag bij zou willen stellen is: welke waarde hechten jullie aan mythologie binnen het heidendom?
Zelf haal ik er niet al te veel uit, maar ik merk dan ook steeds meer dat mijn heidendom universeler(primitiever?) wordt. Het germaanse (en zeker het noorse) verwdijnt steeds meer naar de achtergrond.

2
Heidense wetenswaardigheden / Geiten
« Gepost op: april 12, 2016, 11:06:04 pm »
Een dier waar ik zelf best veel mee heb is de geit. Dit dier komt meerdere keren voor in heidense traditie en mythologie. Zo worden er vaak geitenkoppen gebruikt bij wildemannen, was Donder de trotse eigenaar van twee van deze dieren en worden de Einherjar in de hal der gevallenen gevoed met de mede afkomstig uit de uier van de geit Heiðrun.
Het lijkt mij leuk om een klein stukje te schrijven voor in de nieuwsbrief over dit dier en zijn betekenis voor de oude Germanen.
Het gebruik van geiten(hoorns) bij wildemannen heb ik niet echt iets over kunnen vinden, behalve niet toegelichte beweringen dat het te maken zou hebben met de geiten van Donder. Zelf denk ik  dat dit meer een praktische overweging is.

Hiervoor wilde ik een paar vragen stellen aan jullie:
1. Wat denken jullie dat bovengenoemde geiten voor de Germanen betekende?
2. Wat betekenen ze voor jullie/wat voor waarde hechten jullie aan ze?
3. Wat denken jullie dat de oorsprong van deze geiten is?
4. En komt de geit meer voor?

3
Heidense kunst / Wilder Mann door Charles Fréger
« Gepost op: april 12, 2016, 10:11:20 pm »
Ik kwam vandaag deze fotoserie tegen. Velen zullen vast wel een aantal foto's uit deze serie gezien hebben, maar de hele serie bevat foto's van 'wildemannen'uit zestien Europese landen. Met leuke overeenkomsten en ook grote verschillen.

Zo lijken roe-achtig gereedschap en koebellen een overal terugkerend fenomeen. qua bekleding zie ik vooral een tweedeling tussen de 'doden' en de meer dierlijke wildemannen.

De reportage is het bekijken zeker waard. Het zijn er te veel om hier te plaatsen, maar hier even een paar foto's met wat ik leuke opvallendheden vond.


Opvallend aan deze wildemanvrouw is dat deze gewapend is met een spintol en een bol vlas.


wat moet je met die 'moderne' koebellen als je ook met botten herrie kan maken?


Kijk! zwarte piet(of mag dat hier niet?)


Helaas lijkt de beste Charles niet in Nederland geweest te zijn, dus hier een door Noorderlicht gemaakte foto van mij tijdens afgelopen Joel.(de kool had ik al van mijn gezicht af proberen te krijgen toen deze gemaakt werd)

4
Traditie / Vlechtheg maken
« Gepost op: maart 25, 2016, 04:33:19 pm »
Een van de voordelen van mijn woonplaats is dat er veel openbaar groen is. Mijn tuintje is nog maar net in aanbouw en ze deze winter de wilgen gingen knotten en gesnoeid werden heb ik daar dus gebruik van gemaakt om een stukje vlechtheg te maken. En waarom zou ik dan niet meteen uitleggen hoe ik dat gedaan heb. Het is namelijk een aanrader voor iedereen die een traditionele afscheiding wilt en niet de ruimte heeft voor een meidoornhaag of houtsingel.



Het begint met het in de grond slaan van palen. Het liefst wil je hiervoor dus vrij lange takken hebben, van ongeveer 1,5 keer de hoogte van je heg, met een dikte van tussen de 3 en 10 centimeter.

Zelf heb ik er voor gekozen om naast deze palen ook levende wilgentenen in de grond te zetten. Deze zorgen door hun wortels voor extra stevigheid. Alleen zullen ze op een gegeven moment toch geringt moeten worden, omdat ze anders te dik worden. De palen zet je ergens tussen de 50 en 100 cm uit elkaar. Zorg wel voor minstens 4 palen per taklengte, zodat alle takken goed klem komen te zitten.

Voor het vlechtwerk zijn alle bomen met flexibele, redelijk rechte takken geschikt. Dat rechheid komt niet heel nauwkeurig, maar het scheelt het wel. Vaak zijn dit ook de bomen die geknot worden.



Het vlechten is vrij simpel, je pakt een tak en legt het dikke uiteinde aan een van de uitersten van je heg. Je slalomt deze tak tussen de palen door. Pas als je voorbij de laatste paal bent knip je het uiteinde af. De volgende tak doe je hetzelfde mee, alleen begin aan aan het andere uiteinde en zorg je ervoor dat deze overal aan de andere kant van de stam komt te liggen. In principe blijf je dit herhalen tot je heg hoog genoeg is.



Mocht je heg langer worden dan de takken, dan begin je eerst bij de eerste paal, legt dan vanaf de tweede paal de volgende tak in de zelfde richting en gaat zo door tot je het einde bereikt hebt. Pas dan ga je weer terug vlechten.

5
Heidense kunst / VERPLAATST: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Gepost op: maart 24, 2016, 08:53:53 pm »

6
Heidense wetenswaardigheden / Fijne lente-evening
« Gepost op: maart 21, 2016, 12:39:58 pm »
Hoewel het blijkbaar eigenlijk gisteren was, hou ik altijd de 21e aan(gemakzucht), dus bij dezeeen fijne lente-evening aan iedereen!

Wat doen jullie zoal op deze dag? En waarom?
Zelf hou ik het altijd bij een simpele heildronk en even stilstaan bij het aanbreken van de lange dagen op een plek waar ik wat mee heb. en eigenlijk weet ik ook niet zo goed wat nou typische tradities zijn voor deze dag.

7
Ambachten, kunst en traditionele vaardigheden / Hoera, een nieuw sub-board!
« Gepost op: maart 20, 2016, 02:32:45 pm »
Een tijdje terug had ik het idee dat eriets miste op het forum. Ik kon nergens mijn bezigheden kwijt, zonder het tot kunst te verheffen. En ik noem mezelf nou niet echt een kunstenaar.

Dus na overleg binnen de vuurslag is hier dan een nieuw sub-board. Bedoeld voor alle makersen doeners onder ons en natuurlijk voor iedereen die iets wilt maken of doen.

Zoals jullie zien is het kopje kunst ook hieronder geplaatst, aangezien er weldegelijk een overlap was. Enige verandering is dat het draadje over mede maken verplaatst naar koken en brouwen.

Veel plezier allemaal in dit nieuwe sub-board!

8
Heidense wetenswaardigheden / de onschuldige maretak?
« Gepost op: mei 10, 2014, 09:06:38 am »
Met midzomer in aantocht begon ik mij af te vragen waarom het nou net de maretak is die Baldr dode. volgens de verhalen zou deze te onschuldig geleken hebben om een eed af te leggen. Afgaant op het uiterlijk vind ik dat wel meevallen. Het hout van deze parasiet is sterk en is erg makkelijk tot minipijl om te toveren.

Nu vermoed ik dus dat er een verband is met de gebruiken aan de andere kant van het jaar, waarvan een het kussen onder de maretak is.

weet iemand hier toevallig iets meer over?

Pagina's: [1]