Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - kors

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Nieuwe theorie over de oorsprong van de Kelten.
« Gepost op: oktober 06, 2015, 01:36:27 pm »
Hmm interessant.

Wat ik heb geleerd is het volgende en ik ben benieuwd of dat te verenigen valt met wat deze man zegt:

1. De verspreiding van dit soort oude culturen (Kelten, Germanen, Slaven etc.) is bijna geheel linguïstisch, en nauwelijks genetisch. Eventuele elite van een inferieure cultuur kan (genetisch) vervangen worden door een superieure tijdens de verspreiding, maar het gros 99% neemt alleen de taal en de cultuur over.
2. De overname wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een negatieve handelsbalans met de superieure cultuur. Vergelijkbaar is het hoe Nederlanders (e.a.) steeds meer hun taal verloederen ten voordele van het Engels simpelweg omdat wij Engels moeten kunnen spreken om onze producten te kunnen verhandelen.
3. Het andere deel is uiteraard militaire macht.
4. De Kelten uit Oostenrijk waarvan normaal geacht worden dat de Keltische cultuur daar begon waren goede smeden (is archeologisch bewijs voor) en konden zo zowel een militair voordeel (wapens) als wel een handelsvoordeel (sieraden) verwezenlijken.


Het lijkt me raar dat mensen uit het westen van Europa toentertijd een positieve handelsbalans konden waarmaken.

Maar ik zal de docu eens bekijken want het klinkt interessant! :)

2
Literatuur / Re: bahá'í-leringen
« Gepost op: september 22, 2015, 12:56:42 pm »
Nog een leuk voorbeeldje voor nuance tussen monotheïsme en het heidendom (iig zoals ik het zie): de 9 nobele waarden.

De 9 nobele waarden zijn redelijk controversieel omdat ze 1) een recente uitvinding zijn (uit de 70s dacht ik) en 2) sommige te veel aan de 10 geboden doet denken (dus te Christelijk is). Of dus misschien ook aan regels / principes / wetten zoals in het Bahai.


Of ze door hun recentelijkheid ongepast zijn voor het heidendom of niet, ik vind ze best wel prima. En waarom? Omdat ze wél in lijn liggen met het heidendom en níet een uiting zijn van dogma zoals bepaalde monotheïstische regels. De 9 nobele waarden zijn slechts recente adviezen gebaseerd op de wijze overleveringen van onze voorouders en zijn daarmee een soort van gereedschappen die je als individu wel of niet kan gebruiken. In tegenstelling tot de 10 geboden (en vergelijkbare wetten) die meetbaar zijn en vastgelegd zijn door de Hoogste Autoriteit, dus in principe strict gehandhaafd moeten worden, zijn de 9 nobele waarden een onvaste set (ze verschillen ietwat hier en daar per gemeenschap) die je kunnen helpen jezelf te ontplooien, maar uiteindelijk geen Absolute verplichting zijn.

Mocht heidense groep A een andere set waardes hanteren dan B, dan heeft dat niet eens grond om te leiden tot serieuze conflicten tussen beide groepen. Het verschil in argument zal zijn: wij hebben x geleerd van de wijze overleveringen van andere mensen, en jullie y, maar dat van ons is cooler. Dat is een andere discussie dan: God zegt x en jullie gaan naar de hel omdat jullie zijn Absolute Autoriteit niet gehoorzamen.

De 9 nobele waarden in al zijn verschillende vormen zijn wat mij betreft een mooi voorbeeld van een echte heidense creatie.

3
Literatuur / Re: bahá'í-leringen
« Gepost op: september 21, 2015, 09:24:17 am »
Het bedenken van een goed systeem en goede waarde is veel moeilijker dan het lijkt. Dingen kunnen op papier mooi lijken en uiteindelijk toch raar uitpakken. Ik zal het proberen te illustreren met de voorbeelden die jij gaf. Ik snap dat je zelf al zegt dat je het misschien niet met alles eens bent, maar in een monotheïstische leer kun je niet je eigen subset aanhangen. Misschien eventjes in het begin.

Citaat
1 Eenheid van de mensheid
2 Gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen
3 Uitbanning van alle vormen van vooroordelen
4 Wereldvrede
5 Harmonie tussen religie en wetenschap
6 Onafhankelijk onderzoek naar de waarheid
7 Universeel verplicht onderwijs
8 Universele hulptaal
9 Gehoorzaamheid aan de overheid en niet-betrokkenheid bij de partij-politiek[23]
10 Afschaffing van uitersten van rijkdom en armoede
[/quote]

1 Wat betekend dat? Hoezo is dat een waarde? Ik zal het je zeggen: iedereen moet Bahai worden, want Bahai is het juiste en voor iedereen.
2 Top. Niks op aan te merken.
3 Wat zijn dan allemaal vooroordelen? Is op intuïtie afgaan ook vooroordelend? Is statistische kennis een vooroordeel? En hoezo uitbanning van alle vooroordelen? Waarom niet je medemens gewoon met respect behandelen? Deze "waarde" resulteert wat mij betreft in overmatige preventieve zelfcensuur.
4 Ja leuk... Dankjewel miss universe voor je bijdrage. Wat betekent dat? Dat je IS niet mag bombarderen? Of dat je IS juist moet bombarderen?
5 Klinkt leuk. Betekent niets. Betekent dat religie betrekken in de wetenschap en vice versa? Of betekent dat evenveel waarde hechten aan beide? Er zijn zat christelijke, joodse en islamitische wetenschappers en dat gaat prima zo. Ze zullen (onbewust) hun eigen religieuze inzichten bescheiden verenigen met hun werk en dat is prima. Van bovenaf een harmonie tussen wetenschap en religie opleggen kan zowel de wetenschap als de religie aantasten. Streef het niet na, maar laat eventuele "harmonie" (wat dat ook mag zijn) groeien.
6 Maar wel binnen de zelfcensurerende kadertjes en regeltjes?
7 Voor onderwijs voor iedereen heb je een minimale economie nodig die dat kan dragen. Goed streven op zich, maar het is wel een soort van luxe die niet in alle situaties prioriteit heeft naar mijn mening.
8 Nou dat is al gelukt met Engels :)
9 Best prima.
10 Soort van mee eens, maar dit is dus wel behoorlijk slecht geformuleerd. Als je dit eindeloos doorvoert kom je uit tot communistische (niet-werkende ondynamische) gelijkheid. Dat zullen ze wel niet bedoelen, het zal vast bedoeld zijn om het verschil tussen CEO en hongerige mensen te verkleinen. Maar zeg dan zoiets van: een leider mag nooit meer dan 100x (oid) zo veel als zijn laagste dienaar verdienen. Ik bedoel hoe kan je anders zeggen dat dit principe doorgestreept mag worden omdat de mensheid na keihard werken het eindelijk voor elkaar heeft?

Snap je? Veel van dit soort mooie woorden zijn naar mijn mening populistische nonsense. Het is waarschijnlijk goed bedoeld, maar het leven is veel complexer dan deze mensen willen geloven. Zij hebben (zoals vele anderen) zoiets van: jongens, laten we gewoon allemaal lief doen tegen elkaar en dan komt het toch allemaal wel goed? Dit soort naïeve gedachten werken niet.

Ik ben van mening dat je strijd en conflict moet omarmen en dan het niet doodknuffelen of ontlopen, het ook niet moet laten ontploffen, maar gewoon lekker zo veel mogelijk als kan ouderwets uitpolderen. Verschrikkelijk saai, vaak ook veels te traag, maar het leidt absoluut tot veel betere resultaten dan als naïeve herder (profeet) je kudde schapen onmogelijke doelen stellen zoals wereldvrede.

Ook hier is het Heidendom weer superieur: het biedt je het gereedschap (het Ding, erecodes) waarmee je zelf als gemeenschap tot goede oplossingen voor allerlei situaties kan komen, en laat in het midden wat die oplossing zou moeten zijn. Dat is aan ons. En wij (als mensheid) weten het sowieso beter dan 1 profeet of 1 god.

4
Literatuur / Re: bahá'í-leringen
« Gepost op: september 20, 2015, 11:27:43 pm »
Ja dat viel eigenlijk wel mee. Het was ongemakkelijk, maar zeker niet vervelend.

Het punt is juist dat ze heel aardig doen en heel lief zijn en heel begripvol etc. Dus in het begin denk je "o wat een leuke gezellige bedoeling hier". Ik ben er voornamelijk mee gestopt omdat ik vond dat het niet echt bij me paste en dat ik het nogal saai vond. Pas later ben ik me gaan beseffen wat me nou echt irriteerde en waarom ik me altijd net ongemakkelijk voel (terwijl ik normaal iemand ben die zich overal wel prettig voelt).

Het heidendom als eerste niet-monotheïstische bron heeft mij een totaal andere kant van levensbeschouwing laten zien. Eentje die veel waardevoller is.


Begrijp me niet verkeerd, Bahaiers zijn aardige mensen en waarschijnlijk goede buren. Ik vind ook niet alles stom, anders had ik het nooit een kans gegeven.
Maar ik weet nu heel goed voor mijzelf dat een monotheïstisch systeem altijd leidt tot een soort van tirannie. Ik wil uitleg. Ik wil weten waarom die god dan zo groot is en waarom die regels dan zo belangrijk zijn. Maar dat krijg je niet. Het blijft altijd weer diezelfde redenatie die je in al die abrahamitische religies ziet: de regels zijn belangrijk, want ze zijn van god. Ze proberen het ook wel anders uit te leggen, om je te overtuigen, maar uiteindelijk is het enige wat telt: volg onze meester. Waarom? Raad maar.

Het heidendom zit vol met oeroude wijsheden, zowel metafysisch als dagelijks en praktisch. Het biedt je stevige laarzen een goede regenjas en een kompas om je eigen pad te vinden. Het bahai daarentegen geeft je een kopje kruidenthee en houdt je een lekker geurend kaarsje voor die je de eindeloze leegte in mag volgen.

5
Literatuur / Re: bahá'í-leringen
« Gepost op: september 20, 2015, 11:52:27 am »
Ik heb eventjes meegelopen bij de Bahai (wekelijks voor een half jaar) in een tijd dat ik opzoek was naar spiritualiteit en commune en verschillende religies overwoog om te kijken wat het beste bij mij paste.
In het begin was ik best enthousiast en leek het mij een soort van volwassen Christendom, iets voor deze tijd, maar daar ben ik helemaal van terug gekomen.

Toen ik het heidendom/asatru leerde kennen, begon ik ook steeds beter te begrijpen waarom de Bahai mij zo intens tegenviel en hoe tegenovergesteld het eigenlijk is van wat ik waardevol vind.

Ten eerste bevat het Bahai op en top een slavenmoraal (Nietzsche). Een religie dat zich heel open, vredelievend en begripvol openstelt, maar langzaam je probeert te indoctrineren met een verwerpelijk slavenmoraal. Er zijn eindeloos veel onzinnige regeltjes die, in tegenstelling tot de Islam niet per se moet volgen of anders wordt je kop eraf gehakt, maar eigenlijk wel moet volgen anders kan je er niet bij horen. Denk hierbij aan: geen alcohol, 5x bidden per dag, geen seks voor het huwelijk, geen geroddel, gebracht in een soort van vieze, onechte liefheid / gevoeligheid met behulp van een kinderwerkboek zoals je ze op de basisschool ziet. Zeg maar, ze zeggen dingen als: roddelen kun je beter niet doen, maar waar het op neer komt is dat je jezelf zo erg moet censureren dat je constant angstig bent dat je het fout aan het doen bent.

Ten tweede is het dus best wel anti-individualistisch. Ruimte voor andersdenkende is alleen weer die schijn. Er zijn zoooo ontzettend veel boeken en regeltjes geschreven door die profeet (echt 400 boeken ofzo), dat de fanatiekelingen zich moreel op de borst kloppen omdat zij zo puur zijn en ze allemaal kunnen naleven. De mildheid betekend eigenlijk: ja we vinden het niet erg dat je nog alcohol drinkt, neem de tijd, maar uiteindelijk zul je toch wel echt moeten stoppen. Het is een soort van softe, pacifistische Islam, gericht op naïeve westerlingen (zoals ik was :P ). Iedereen volgt die ene dooie. Of is anders nog in een tussenfase, maar zal uiteindelijk moeten bezwijken aan de groepsdruk.

Ten derde is de belevenis van spiritualiteit echt teleurstellend. Er is geen ruimte voor eigen creativiteit. Het religieuze gebeuren komt neer op gebeden bidden die al lang zijn vastgelegd door die ene profeet en ze gaan allemaal zo: O God, je bent de grootste, de barmhartigste, o god o god o god, schenk mij genade. Inhoudsloos, overdreven, onderdanig, infantiel etc. In elk gebed wordt God benoemd met 10 bijvoeglijke naamwoorden en wordt er alleen maar benadrukt hoe belangrijk en machtig god is, zonder op in te gaan wat het inhoud of betekend.


Wat nou het geweldige van het Heidendom is dat de literatuur juist zo van veel verschillende bronnen komt. Religies met profeten zijn echt heel gevaarlijk naar mijn mening. En het heidendom biedt juist ruimte voor een dynamische ontwikkeling, breed gedragen door een gemeenschap. Heidendom is nuchter, trots, en toch diepzinnig en spiritueel. Bahai is oppervlakkig, onderdanig, bedrukkend en vals.


Mijn advies: laat je niet misleiden door lieve woorden en valse glimlachen.

6
Heidense kunst / Re: dichtkunst
« Gepost op: september 04, 2015, 01:53:28 pm »
Ik heb ook een keer als oefening een tekst van Wardruna vertaald. Hierbij probeerde ik zoveel mogelijk de klanken en het ritme te behouden en heb daarvoor misschien wat controversiële beslissingen genomen door bijvoorbeeld 'Yggdrasil' met 'Ermenzuil' te vertalen. Maar het leuke is dat je nu wel met deze Nederlandse tekst kan meezingen :P

Wortelloos valt de Boom

0:49 kooooommmmm
1:01 kom Oostaar
kom groeiende dag
kom vaders en moeders van hoge adel
kom hanen te hemen drie

kom alvader Woeden
kom moeder mijn Vrouw
kom wijze Wanen
kom oeroude Deursen
als vruchten bloeien
zing uw zang
zo ie voorheen leven blies

Es hoogstaande
hetend Ermenzuil
troon van eeuwig groen over Worderbron

hoor mij allen
zonen van Heemdal
sta op, ontwaken

geef kracht te wortel
scherp de oudste
van wormen die knouwen uit gronden

drie Nornen, ik bid
dat leven zal u spinnen
drie Nornen, ik bid
dat leven zal u twijnen
drie Nornen, ik bid
dat leven zal u binden
. . . bind aan de wortel

Anzen, Nornen,
wijze Wanen,
Deursche meisjes,
smachtend Walkeur,
Elven, Dwergen,
Dijzen, Staffuws,
hoge kosters Ermenzuils

7
Heidense kunst / Re: dichtkunst
« Gepost op: september 02, 2015, 10:24:12 am »
 :D

8
Heidense kunst / Re: dichtkunst
« Gepost op: september 01, 2015, 12:55:14 pm »
Note: Woen is de Nederlandse naam die de Neerlandicus Olivier van Renswoude aan Wodan/Odin heeft toegeschreven. Persoonlijk vind ik dat mooi en hanteer ik die naam.
Komma's staan er voor het metrum, niet voor de grammaticale correctheid.

ᚹᚢᚾ

- Hey, wat glimt er op je voorhoofd? 'P... N... X...'?
Ha nee... dat zijn runen, geen Latijnse letters

De 'P' is een w, heet Woenjo en is vreugde
De 'N' is een oe, heet Oeros en is kracht
De 'X' is een n, heet Nood en is verlangen
'Woen' glimt op mijn hoofd deze nacht

O goden vonken, zo vurig dronken
Geheiligd zijn naam, wanneer ik spreek
Oervader alles, zo strijdig en lachend
Neem mij als voertuig, zo ik u smeek

Blaas uw extase recht in mijn longen
Brul uw muziek dwars door mijn hart
Stuur mij op missie om u te voldoen
Woeoeoeoeoen, woedende Woen,

O Woeoeoeoen, woedende Woen,
Woeden en stormen, dat zal ik doen
Woeoeoeoeoen, woedende Woen,
Stuur mij op missie om u te voldoen
Woeoeoeoeoen, woedende Woen,
In vrije wouden, oranje en groen

Woeoeoeoeoen, woedende Woen,
Woeoeoeoeoen, woedende Woen,
Woeoeoeoeoen, woedende Woen,
Woeoeoeoeoen, woedende woedende
woedende woedende woedende woedende
woedende Woen!

9
Heidense kunst / Re: Enige 'makers' onder ons?
« Gepost op: september 01, 2015, 11:38:34 am »
@Zonnewolf

Ik moest na jouw post aan het volgende schilderij van Alex Grey denken. Ik vind dat hij de goddelijke inspiratie wel goed weet af te beelden. Leuk is ook dat de grote (overleden) meesters met hem meekijken.



Zelf schilder ik voornamelijk na (als ik überhaupt schilder). Ik heb wel eens wat vrijer geschilderd waar ik een impressie van een paddotrip wilde afbeelden en dat ging ook een stuk 'slordiger' en intuitief vanzelf, en is toch wel een van mn best gelukte.

Pagina's: [1]