Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - TheM

Pagina's: [1]
1
Heidense wetenswaardigheden / Re: Toeval bestaat (niet)
« Gepost op: augustus 03, 2014, 11:56:17 am »
Dan kennen we dus het patroon van het vlechtwerk niet, althans ......

Gheghe soms krijg je een glimps te zien ;-).


Mijn bedoeling was om een week dit topic te laten sudderen, maar uiteindelijk werden het wat meer weken :-p.
En ik moet zeggen dat er best mooie argumenten voor en tegen zijn gegeven.

Vooral de opmerking van Valora "causale equivalentie" houdt ik in mijn achterhoofd.

2
Heidense wetenswaardigheden / Toeval bestaat (niet)
« Gepost op: juli 14, 2014, 10:47:27 pm »
Afgelopen weekend had ik het er bij Einskaldir kort over, maar aangezien ik moest gaan is het onderwerp niet echt de diepte in gegaan. Daarom ga ik de discussie hier maar aan :).

Het onderwerp is het wel of niet bestaan van toeval.

Mijn persoonlijke mening en ervaring is dat toeval niet bestaat. De onderbouwing die ik daar voor gebruik bestaat uit 3 onderdelen:
  • Religie
  • Wetenschap
  • Spiritueel

Bij Religie's zoals Christendom en Islam wordt er vanuit gegaan dat alles de wil is van God/Allah.

In de Wetenschap gaat een wetenschapper in principe er vanuit dat als je alle variabelen van een proef gelijk zijn, de uitkomst (zwart/wit gezien) hetzelfde zal (zou moeten) zijn. Dus als er een universum zou moeten beginnen en alle start omstandigheden zijn exact zo als dit universum, dan zou alles ook weer op dezelfde manier moeten gebeuren. Punt hierbij is wel dat als er ook maar 1 microdeeltje verschil is, alles anders kan zijn.

Spiritueel gezien heb je bijvoorbeeld het tarot en sterren kijken (en waarschijnlijk alle voorspellende kunsten). Deze gaan uit van het feit dat alles energiematig gestuurd is en wordt, en dat je bijvoorbeeld geen kaart krijgt zonder een grote of kleine betekenis en dat deze met een reden op jouw pad beland. Een persoonlijke noot: wanneer ik teveel van mijn Tarot vraag krijg ik meestal de kaart Bekers 7 Verdorvenheid.


Overigens is betekend dit niet dat je op je luie reet kunt gaan zitten en afwachten, want dan is dat de reden dat er niet zo heel veel gebeurd is.

En zoals ik aan het begin al aangaf, is dit een opening voor een discussie, ben dus niet toevallig wel benieuwd wat jullie mening hierover is.

Pagina's: [1]