Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Scorch

Pagina's: 1 [2]
16
Heidense wetenswaardigheden / Re: De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: oktober 23, 2015, 11:14:22 pm »
Een flinke threadnecro, sorry daarvoor.

Ik wil graag opmerken dat de optie India (Vedas en Sanskrit) net zo'n afstammeling is als 'Germania' van dezelfde Proto-Indo-Europese oorsprong, die zelf vermoedelijk haar oorsprong vindt in de Kaukausus en de Iraanse Hoogvlaktes. Vandaag de dag wordt het ontstaan van de Vedas gelinkt aan het feit dat deze cultuur zich verplaatste richting de Indus vallei. Omdat zij in de nieuwe gebieden hun heilige plant Soma niet meer konden vinden, werden de rituelen en verhalen nauwkeurig genoteerd, overgeleverd en gereciteerd in de hoop het contact met de goden niet te verliezen. Dit blijkt een relatief late ontwikkeling te zijn geweest. De Soma verwijst volgens Frits Staal naar de vliegenzwam, welke niet groeit in de tropischere Indus vallei. Deze cultuur wordt vaak aangeduid als de Arische cultuur. Dat wil zeggen: niet de nazi-variant! ;)


Hoewel de Indus vallei zeker gezien kan worden als een Vruchtbare Sikkel waar cultuur opbloeide, is deze eerder te zien als een 'neefje van..' naast de Europese culturen. Ook lijkt deze cultuur niet verwant te zijn aan de Arische cultuur. De Indus cultuur lijkt ten onder te zijn gegaan voordat de Arische culturen binnenvielen, of doordat de Arische culturen binnenvielen. Helaas, omdat deze Indus cultuur een tot op heden niet te ontcijferen schrift hanteerden is er buiten archeologische vondsten weinig bekend. De meeste informatie in dit onderzoeksveld komen ook voort uit taalkundige ontwikkelingen, en die zijn meer (goed gefundeerde) interpretatie dan hard bewijs.

De Europese tak van de Indo-Europese culturen (die over de Kaukasus door de Baltische staten Europa binnentrok) is wel verwant aan de Indiaase culturen, maar tot op heden heeft onderzoek geen directe link voortgebracht tussen India en Europa. Wel lijkt recent onderzoek steeds meer de Levant als knooppunt aan te wijzen tussen beiden. Veel van de grootste culturen in de Levant schijnen taalkundig verwant te zijn aan de Europese culturen, en veel van de theologische ideeën en ontwikkelingen lijken een soort mix te zijn van ontwikkelingen aan beide kanten van de Levant; Vedisch India en Arisch Iran tegenover Greco en Baltisch Europa.

Het succes van deze proto-cultuur lijkt overigens te maken te hebben met het domesticeren van het paard en de ontwikkeling van het wiel, wat deze groep een grote voorsprong gaf in strijd, handel, verspreiding en overleveringen van cultuur.

Pagina's: 1 [2]