Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Metalen Mark ov Holland

Pagina's: 1 ... 13 14 [15] 16 17
211
Heidense wetenswaardigheden / Re: Kwartsstenen verraden aanwezigheid Vikingen.
« Gepost op: juni 16, 2014, 07:41:18 pm »
Dit is zo ongelovelijk fascinerend, het begint er steeds meer op te lijken dat alles wat ik altijd al vermoedde gewoon helemaal waar is.
 :yup:

212
Heidense wetenswaardigheden / Re: Sjamanisme.
« Gepost op: juni 16, 2014, 07:33:52 pm »
Volgens mij zegt hij niet dat er buiten 'Siberië' geen sjamanisme is, maar het is in zijn optiek pas sjamanisme als het uit deze traditie is voortgekomen.

Ik geloof dat ik dat niet helemaal met Ermakov eens ben, wat niet wegneemt dat het verder zeker interessante materie is. Beloof je om ons de hoogte te houden zodra je iets opzienbarends tegengekomen bent?

213
Heidense wetenswaardigheden / Re: Sjamanisme.
« Gepost op: juni 15, 2014, 05:46:04 pm »
Roy, ik heb op jou aanraden een deel van dat boek zitten lezen en ik moet zeggen: interessante materie. Niet echt helemaal in overeenstemming met wat ik er verder over weet maar dat kan natuurlijk. Hij, doelende op Ermakov, gaat er in zijn uitleg wel een beetje vanuit dat sjamanen vooral een Siberische zaak zijn. De etymologie van het woord is natuurlijk daar te vinden maar, en dat ben ik er nog niet echt in tegengekomen (waarbij ik op moet merken dat ik niet de volledige inhoud tot mijn beschikking heb) dat de maatschappelijke functie in kwestie natuurlijk niet alleen in continentaal noord-Azië voorkomt of voorkwam. Hij focust zodanig op Bön dat het wel lijkt alsof dat de oorsprong van alle Aziatische tradities is waarbij hij Hindoeïsme en de Vedische oorsprong van de dharmische tradities wel wat lijkt te verontachtzamen.

En Kezlar, dit is een ander topic......

214
Heidense wetenswaardigheden / Re: Sjamanisme.
« Gepost op: juni 14, 2014, 08:43:17 pm »
Seiðr is niet een algemene benaming voor magie; ook zaken als wiskunde, geneeskunde, kruiden toepassingen, krijgsextase (berzerkwoede/warp spasm), dichtkunst/eloquentie, muziek, etc. worden in veel tradities onder het kopje 'magie' geschoven en toch zijn geen van deze zaken seiðr in de directe zin des woords.
Kelten kenden naast de druïden trouwens ook nog ovaten (helderzienden) en barden (skalden). Een sjamaan lijkt wat mij betreft meer op een kruising tussen een ovaat en een bard/skald. Het predicaat 'druïde' is echt louter en alleen voorbehouden aan lieden die zo'n beetje alle disciplines tot in de puntjes beheers(d)en en is in die zin kardinaler dan de anderen.

215
Heidense kunst / Re: Heidense afbeeldingen
« Gepost op: juni 12, 2014, 08:31:22 pm »
Midvinterblót van Carl Larsson is ook wel indrukwekkend, de naakte man op de afbeelding is een koning die in het verleden geofferd is om een hongersnood af te wenden (schilderij is dus naar een Zweeds historisch verhaal):


216
Heidense wetenswaardigheden / Re: Sinterklaas
« Gepost op: juni 12, 2014, 04:30:10 am »
Mijn hartelijke dank voor de toevoegingen en adhesiebetuigingen. De vraag is ondanks alles wel: waar komt in godsnaam die associatie met slavenhandel wel vandaan, en dan bedoel ik dus niet 'bij wie' want dat is me wel duidelijk. Eén en ander is historisch gezien gewoon incorrect vermengd, als Marokkanen zich beledigd zouden voelen door de traditie in kwestie dan kan ik me dat nog wel voorstellen. Ik bedoel maar zo, als ik me beledigd moet voelen bij elk moment dat een blank persoon, of de suggestie daarvan, zich in het openbaar in een te kleurig pak vertoont dan zouden mijn directe buurtgenoten het héél erg zwaar moeten hebben.
Of ligt het aan mij?   :pol

217
Heidense kunst / Re: Heidense afbeeldingen
« Gepost op: juni 11, 2014, 08:45:06 pm »
Ik vind Åsgårdsreien van Peter Nicolai Arbo uit 1872 altijd wel indrukwekkend:

.

218
Heidense wetenswaardigheden / Sinterklaas
« Gepost op: juni 11, 2014, 08:39:20 pm »
Zoals we allemaal wel weten is Sinterklaas een soort vermenging van de Germaanse godheid Wodan en Sint Nicolaas van Myra. Gek genoeg had de Byzantijnse Sint Nicolaas vikingen als lijfwachten: de zgn. Varangische garde, deze bewaakte na zijn dood ook nog vele jaren zijn graf in Italië. Wodan had volgens de overlevering geen lijfwachten maar wel twee kraaien (Huginn en Muninn), twee wolven (Geri en Freki) en een achtbenig paard (Sleipnir) als companen. Sinterklaas heeft ook een paard en een klein legertje zwarte helpers/lijfwachten in pagekostuums, waarover de huidige maatschappelijke discussie handelt.

Als je nou wat 'kort door de bocht' redeneert dan zouden vikingen dus eigenlijk van Afrikaanse origine kunnen zijn ofwel zouden Afrikanen gemuteerde kraai-wolven kunnen zijn, beide stellingen zijn niet echt aannemelijk gezien de stand van de wetenschap. Zijn de welbekende zwarte vrienden dan wellicht de gewraakte negerslaven? Ook niet echt aannemelijk: zowel Wodan als Sint-Nicolaas van Myra vinden hun oorsprong voor het jaar 1000 en toen was de trans-Atlantische slavenhandel nog niet uitgevonden en bovendien werden pagekostuums niet uitgedeeld aan de overlevenden van zo'n trans-Atlantische helletocht. Sinterklaas-bashing zoals die nu gaande is in de media is dus in principe een stukje flauwekul en lange tenen werk.

Waar komen die Zwarte Pieten dan toch vandaan? Het antwoord ligt in het volgende stukje geschiedsvervalsing, in mijn kindertijd werden mij namelijk een aantal dingen aangeleerd:
  • "de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd"
  • Sinterklaas komt met de boot uit Spanje.

De 'koning van Hispanje' waren er vroeger meer dan 1, soms wel een stuk of 4 tegelijk: denkende aan landen als Léon, Galicië, Castillië, Catalonië, Asturië en Portugal. Nu was Spanje ten tijde van het ontstaan van die koninkrijkjes voor de helft onder bewind van de het zogenoemde Umayyadische Kalifaat en het Emiraat van Cordoba, beide moslimnaties. De heersers van die moslimnaties hadden al sedert het ontstaan van hun eigen koningshuizen lijfwachten die uit de Sahara afkomstig waren: de zogenoemde Moorse lijfwachten. De koningen van de later ontstane Spaanse koninkrijken waren kennelijk wel onder de indruk van de prestaties van de Moorse milities en zijn deze blijven inhuren, zelfs de Spaanse dictator Franco huurde deze krijgers in als lijfwacht en als keurkorps (bijvoorbeeld tijdens de Spaanse burgeroorlog).

Nu heb ik het (donkerbruine) vermoeden dat, gezien Nederland vroeger ook Spaans-Habsburgs grondgebied was en dus onder de Spaanse koning viel, één en ander door de negentiende-eeuwer Jan Schenkman op één hoop geveegd is.
Dan rest ons nog wel de herkomst van die rare pagekostuums want hoe middeleeuws Moorse lijfwachten ook zijn: ze droegen geen molenkraag met kleurige wambuis. Ik zie dit als volgt: Sint-Nicolaas was een katholiek; katholieke geestelijken bedienen zich, zeker als ze afkomstig zijn uit Italië, ook van lijfwachten maar dan niet van een Moorse of Varangische maar van een Zwitserse en die zien er zo uit:

  of .

Nu worden die Moorse lijfwachten meestal op de volgende manier weergegeven:



Steek de ene lijfwacht in het kostuum van de ander en zeg tegen de minder bedeelde Nederlandse negentiende-eeuwers dat Sinterklaas een Spanjaard is die in Hispanje in een kasteel woont is en u heeft uw verklaring.

 
 

219
Heidense wetenswaardigheden / Sjamanisme.
« Gepost op: juni 10, 2014, 10:32:27 pm »
De term sjamaan/shaman is in een aantal topics al één of meerdere keren voorbij gekomen. Sjamanen zijn, in engere zin, afkomstig uit Siberië en je zou kunnen zeggen dat Amerikaanse medicijnmannen er een post-ijstijd voortzetting van zijn op het andere continent.
De Siberische sjamanen zijn primair toegewijd aan een godheid die (Gök) Tengri genoemd wordt en de lucht/kosmos symboliseert.

De duidelijkste verzameling wetenswaardigheden die ik ben tegengekomen over het onderwerp is te vinden op deze internetsite, ik kan u verzekeren: behoorlijk interessant en lekker gecondenseerd gebracht maar wel in het Engels (alhoewel ik er wel vanuit ga dat u allen daar geen problemen mee heeft).   

220
Heidense wetenswaardigheden / Re: Duiding van het heidendom
« Gepost op: juni 10, 2014, 10:07:43 pm »
Hmmm interessante gedachte :yup:
Moet door het verzaken van de Asen en het alleen op de Wanen richten ook denken aan die andere wang toekeren bv.
Ik stoei er nog even mee verder.
Je hebt me wel aan het denken gezet 8)

Excuus voor de wat late reactie hierop maar ik heb nog een aanvulling. Eén en ander zou nu bijvoorbeeld ook kunnen verklaren waarom mensen die voorheen in celibataire functies binnen de kerk of andere instellingen terecht kwamen zich zo achterlijk hebben gedragen: enerzijds (impliciet)vruchtbaarheid 'aanbidden' maar daar anderzijds niets mee kunnen of mogen, dat is in mijn optiek vragen om ellende.
Denk ook nog even aan mijn latere reactie waarin aangegeven is dat de geestelijkheid in het tarot-kaartspel wordt gesymboliseerd door kelken en harten, harten zijn al 'een tijdje' het symbool van de liefde en dat is weer gekoppeld aan seksualiteit en vruchtbaarheid, niet volledig natuurlijk maar wel deels.

221
Heidense wetenswaardigheden / Re: Duiding van het heidendom
« Gepost op: juni 07, 2014, 07:00:10 pm »
Ikzelf begin er steeds meer van overtuigd te raken dat politiek niet thuishoort het genoemde volledige wereldbeeld. Besturen en regeren lijken in toenemende mate zaken te zijn die men bij uitstek niet aan politici met carrière-aspiraties moet willen overlaten.
Verder denk ik dat heidendom intrinsiek in mindere mate aan interpretationele afspraken onderhevig is door de meer ondervindelijke aard van de toestand an sich. Zaken worden nu eenmaal niet meer bewaarheid als je het er met elkaar over eens bent, voorbeeld: de aarde was in de oudheid geen platte schijf, ook al had men daar toentertijd hele duidelijke afspraken over. Veel inzichten zijn nu eenmaal in hoge mate individueel doordat de ervaringen (de ondervindingen) per persoon behoorlijk uiteen lopen. Als ik me niet vergis is het uitgangspunt hier dat de verschillen juist in stand kunnen blijven zonder dat de groep daar onder te lijden heeft met een meer organisch gevormd 'gedachtengoed' als resultaat. Een 'duidelijke visie' is prettig als je veel houvast nodig hebt maar legt ook zaken vast die niet in bredere context kunnen gelden, per definitie zou ik bijna zeggen. 
Zo vind ikzelf Hobbes zijn trickster-aanbiddende bezigheden een buitengewoon slecht idee, anderzijds kan ik mij voorstellen dat mijn pantheïstische ideëen en religieoverstijgende cultuurfilosofische uitspraken ook niet overal gewaardeerd worden, het zij zo. Ik denk dat het belangrijker is om eerst zelf een duidelijke visie te creëren zodat je je daar met anderen diepgravend over kunt onderhouden en zo tot een algemener en meer evenwichtig beeld kunt komen in plaats van te eisen dat men alles in een voorgeschreven pakket aan stellingen voorgebakken heeft; het leven in het algemeen werkt niet zo, ergo: heidendom ook niet.         

222
Heidense wetenswaardigheden / Re: Evolutionary Tree of Religion
« Gepost op: juni 05, 2014, 07:04:27 pm »
Die 'fylogenetische' variant zet ik er toch ook maar even bij, voor de aardigheid maar die is dus niet echt praktisch wegens de fijnmazigheid:


223
Heidense kunst / Wiskunde en vlechtwerk.
« Gepost op: juni 05, 2014, 06:48:18 pm »
Eén van de aardigste toepassingen van wiskunde in de context van heidense kunst is het beschrijven van vlechtpatronen met behulp van goniometrische functies, de simpelste is deze:



hiermee kun je het volgende beschrijven, de uiteinden niet meegerekend:

.

Met zgn. parametervoorstellingen waarin goniometrische functies staan kun je nog feestelijker zaken beschrijven maar dit is op zichzelf al een leuke illustratie.

224
Heidense wetenswaardigheden / Re: Evolutionary Tree of Religion
« Gepost op: juni 05, 2014, 04:20:04 pm »
Ik heb er nog eentje gevonden maar die is net zo fijnmazig als een fylogenetische boom, dat is natuurlijk niet echt overzichtelijk.

Het aardige van de bovenstaande is dat deze grofmazig met de volgende haplogroepenverspreidingskaart lijkt samen te vallen (niet heel vreemd natuurlijk) en dat is mijns inziens wel een leuk gegeven:

 

225
Heidense wetenswaardigheden / Evolutionary Tree of Religion
« Gepost op: juni 05, 2014, 04:10:47 pm »
Deze werd door Gijsbrecht op het NH.net forum gepost, het was wel goed voor mijn humeur dus bij deze zet ik de afbeelding ook hier maar even neer:


Pagina's: 1 ... 13 14 [15] 16 17