Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Metalen Mark ov Holland

Pagina's: 1 ... 14 15 [16] 17
226
Heidense kunst / Re: Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: juni 02, 2014, 02:26:41 pm »
Ik kan de volledige informatie over dat specifieke vont dus niet meer vinden, ik weet me de pagina waar ik de afbeelding als eerste tegenkwam niet meer te herinneren. Het punt is dat die dingen vaak, of eigenlijk meestal, niet meer op hun oorspronkelijk plekken staan maar in de loop der eeuwen verplaatst zijn (note: niet de afbeeldingen op internet maar de vonten in geografische zin).
 
Enfin, ik heb wel iets anders gevonden wat het 'leed' ruimschoots verzacht: een internetsite waarop de grootste verzameling runeinscripties gecatalogiseerd staat die ik ooit ben tegengekomen.
Klik hier voor de doorverwijzing. Veel van de inscripties lijken afkomstig te zijn uit kerken, gezien het zo is dat bij veel van de afbeeldingen een 'kyrka' vermeld is (het zijn niet louter en alleen doopvonten).   

227
Heidense kunst / Re: AMEK
« Gepost op: juni 01, 2014, 07:26:51 pm »
Ze staan in de lijst met verwijzingen op de site van SwArta dus dat mogen we dan wel aannemen.

228
Nog even een aanvulling op dat onderwijs gedoe, om het kringetje rond te maken: in ons geschiedenisonderwijs blijft men dus ook volharden in het communiceren van het dubieuze feit dat Amerika, vanuit Europees perspectief bekeken, 'ontdekt' is door Columbus; nog afgezien van de tocht over de Beringstraat die vanuit Azië ondernomen is door Samojedische afstammelingen tijdens de laatste grote ijstijd.     

229
Heidense kunst / Re: Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: juni 01, 2014, 06:50:36 pm »
je plaatje is stuk

Welke?

En Richard, ik kom daar nog even op terug. Anders PM ik je de info wel even, ik kan het nu even niet goed terugvinden. Er stond wel bij dat de vont uit ongeveer 1100 moet komen maar waar ze oorspronkelijk gemaakt zou zijn en gestaan heeft niet. 

230
Volgens mij met name dat laatste, de kerk heeft in principe gewoon Grieks en Latijn als basis en dat is er bij een ieder in de loop der eeuwen behoorlijk doorheen geduwd dus de invloed van de Noordse oudheid is gewoon genegeerd, wat niet wil zeggen dat de daarmee geassocieerde archetypen verdwenen zijn (we zíjn immers nog steeds geen Grieken). De stelling van Pythagoras is wat mij betreft het belangrijkste wat de Grieken op het niveau van het dagelijks leven voortgebracht hebben, wetenschappelijk gezien waren het verder behoorlijke klungels (Aristoteles zou van mij geen voldoende krijgen voor een proefwerk over gravitatie) doordat ze stelselmatig weigerden experimenten uit te voeren.

Grieks onderwijzen aan middelbare scholieren is wat mij betreft sowieso een achterhaalde bezigheid, tenzij ze allemaal theologie willen gaan studeren maar gezien de secularisatiegraad van onze samenleving lijkt me dat wat 'optimistisch' ingeschat. Het belang van Latijn zie ik wel in omdat daaraan verwante talen in veel meer landen gesproken worden, het Latijnse taalgebied loopt immers van Moldavië tot Portugal en beslaat ook het grootste deel van Zuid- en Midden-Amerika. Ik vind onderwijs geven omdat het onderwijssysteem het zo goed kan gebruiken een wat zwak argument, helaas wel de realiteit inderdaad want de moderne Griekse cultuur, economie, etc. is een behoorlijk gemarginaliseerd geheel en billijkt het onderwijs in die taal alhier geenszins.

Het is wel grappig dat een hoop onderwijslieden vaak de mond vol hebben als het om modernisatie gaat (ik spreek hier uit ervaring, je wordt er in het onderwijssysteem constant mee geconfronteerd) maar het kritiekloos blijven onderwijzen van ruim tweeduizend jaar oude filosofieën alsof ze gisteren zijn uitgevonden is dan wel weer normaal. Ik zou dan liever pleiten voor een vak waarin veel meer mythologieën en oude talen aan bod komen, dus ook Oud-Germaans en Keltisch en wellicht zelfs de Veda's en Sanskriet of zaken uit de Sumerische en Perzische oudheid. Filosofisch gezien hebben die laatste twee dingen nog steeds een superieure positie ten opzichte van het Joods-Chistelijk-Islamitische denken omdat deze de historische achtergrond daarvan vormen en je zelfs zou kunnen stellen dat J-C-I er een verdunde variatie op is.
Je kunt natuurlijk niet alles in dezelfde mate aan bod laten komen maar je geheel eenkennig op Grieks-Romeins denken toeleggen is historisch gezien gewoon niet verantwoord.
Ik verwijs binnen dit kader ook nog even naar de Loki-discussie op het oude NH-forum en dan met name de bijdrage van forumlid Zonnewolf met betrekking tot de oorsprong van de goed-kwaad dualiteit in de J-C-I traditie.   

231
Heidense kunst / Re: Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: mei 31, 2014, 07:08:41 pm »
Ik heb trouwens een nog beter voorbeeld gevonden van een Aziatische 'stavenkerk equivalent': de Sanctuary of Truth in Pattaya, Thailand. Het is, gek genoeg, een geheel eigentijds bouwwerk.


(bron: http://picworth.com)

232
Nog even iets trouwens: op middelbare scholen wordt in ons land nogal de loftrompet gestoken over de klassieke Grieks oudheid en de mythen, sagen, epen en legenden die daaruit voortgekomen zijn. De perioden waarin één en ander zich afspeelde wordt gezien als belangrijk en vaak als cultureel superieur beschouwd. Een paar van de belangrijkste sagen zijn die over de tocht van de Argos naar Colchis en de tocht van Odysseus na de Troyaanse oorlog. Die heldentijd kan, op basis van het aantal sagen, nooit langer dan enkele tientallen jaren geduurd hebben (Herakles buiten beschouwing gelaten).
In de Noordse oudheid, is het aantal van dat soort sagen veel groter en we weten ook uit de geschiedschrijving, van zowel de Noorderlingen zelf als van de Romeinen en de Karolingiërs, dat de periode van reizende helden zeker 200 jaar geduurd heeft. Er zijn dan ook veel meer verhalen op te noemen, of het nu gaat over meer gemythologiseerde helden als Beowulf, Sigurd of Rurik of de meer historische figuren als Leiv Eriksson en Hrafna-Flóki. Het Noordse cultuurgebied besloeg in haar hoogtijdagen een groter gedeelte van de aardkloot dan menigeen vermoed: lopende van Kiev tot New Foundland. Voorts zou je je ook nog kunnen afvragen of een hele lading Europees-continentale ontwikkelingen ook niet gewoon Noords te noemen zijn, bijvoorbeeld denkende aan de oorsprong van de Bourgondiërs, het Huis Oldenburg of die van de Normandiërs. .       

233
Heidense kunst / Re: Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: mei 31, 2014, 04:06:21 pm »
Runen op een doopvont . . Nooit geweten

Het is zelfs nog leuker dan dat want ik neem aan dat je dit wel kent:



Dat houtsnijwerk is ook afkomstig van zo'n kerk. Middeleeuwse Europese kerken bevatten trouwens wel vaker heidense symbolen als decoratie.

234
Heidense kunst / Re: AMEK
« Gepost op: mei 31, 2014, 03:45:30 pm »
Dat is een afsplitsing van AMEK, ook leuk natuurlijk. Ik geloof dat Mishaël behoorlijk wat 'zendingswerk' verricht heeft in de afgelopen jaren.

235
Laat ik het erop houden dat ik het niet zo heb op een samenleving die urbanisatie als hoogste doel heeft, dat vind ik in het huidige tijdsbeeld ook een onprettig fenomeen. 
Vikingen waren trouwens niet per sé een stelletje rondreizende verkrachtende rovers, niet in hogere mate dan Romeinse legioenen of Macedonische troepen. Denk er aan dat, bijvoorbeeld, de Zweden zich met name met handel in het Russische gebied en met Constantinopel (alwaar ze ook de lijfwachten van de heersende klasse leverden) bezighielden en niet met veroveren. Volgens de Russen zelf zijn de eerste Russische nederzettingen langs de verschillende rivieren van Viking-origine, Slavische mensen zelf leefden kennelijk in een meer rurale setting. De Noren waren meer bezig met kolonisatie: IJsland, de Farœr en dus ook Vinland. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat ze rovend en plunderend door IJsland getrokken zijn. De Denen hebben natuurlijk wel vreselijk nare dingen uitgehaald in Engeland, Frankrijk en bij ons maar in vergelijking met de Romeinse expansie is dat natuurlijk een peulenschil. Verder moet er ook wel aan gedacht worden dat in de vroege Middeleeuwen de Visigotische, Bourgondische, Welfisch-Saksische, Salisch-Merovingische en Karolingische heren ook niet vies waren van gebiedsuitbreiding. Met andere woorden: inderdaad, het ene volk doet niet per sé onder voor het andere qua ontwikkeling maar het lijkt me helder dat de noordelijke volkeren behoorlijk wat meer waren dan een stelletje rovende boeven en dat de Vinland-expeditie heilig is in vergelijking met de latere Spaanse en Engelse tripjes naar dat continent.

236
Voorgaande reactie van mijn hand beslaat wellicht een hele verzameling aan kenniskoppelingen tegelijk maar u begrijpt mijn punt: waar de Greco-Romeinse wereld zich met name met verovering en overheersing bezighield, daar waren de Kelten en Germanen bezig met , in mijn ogen, intermenselijke en geo-etnische ontwikkeling die bij de Grieken  na de tijd van hun helden niet weergekeerd is.

237
. Het bewijst nog maar eens hoe ver ontwikkeld de Noords-Germaanse mens was ten opzichte van de Greco-Romaanse wereld.

Huh?

In de zin van vaarkunst gok ik

Bijvoorbeeld, bovendien de notie en de wil om de 'rand' van de wereld te willen verkennen ( vergelijk de missie van Eriksson met de missies van de NASA en ESA). Dat ik dit juist hier van duiding moet voorzien vind ik wel opmerkzaam, Romeimen en Grieken konden mathematisch gezien niet eens tot 9 rekenen (maar i.p.v. dat concept wel tot 2 maal 5). Het lijkt me helder dat de wijsheid van de Æsir daar wel toe reikt, nog steeds niet toereikend genoeg wegens het ontbreken van de 0, evengoed algebraïsch gezien beter. Wellicht was het niveau van de abstracte kennis te hoog voor het niveau van het intellect, vlechtwerk werd door Grieken niet geproduceerd maar combinaties van sinus en cosinus leveren juist dát. Germanen en Kelten produceerden die zaken zonder er überhaupt maar aan te hóeven denken, Romanotechnisch gezien zijn de mensen pas op dat niveau sinds de Barok.

238
Interessant gegeven, niet verbazend maar wel leuk en bevestigend in het kader van wat we al wisten over 'Vinland' en haar ontdekker: Leiv Eriksson. Het bewijst nog maar eens hoe ver ontwikkeld de Noords-Germaanse mens was ten opzichte van de Greco-Romaanse wereld.   

239
Nieuws / Re: Lid van de maand verkiezing
« Gepost op: mei 30, 2014, 07:17:15 pm »
Ik wil me eigenlijk helemaal niet bezighouden met de 'leden' van de beide heren. Uit betrouwbare bron heb ik wel vernomen dat Gwaihir er wel enige interesse in heeft.
 :mrgreen:

240
Heidense kunst / AMEK
« Gepost op: mei 30, 2014, 07:13:45 pm »
Naar aanleiding van het topic over de stavenkerken e.d. open ik hier een topic over de AMEK: De Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten. Dat is een organisatie die zich niet zozeer met heidendom bezighoudt maar meer met re-enactment en zwaardvechten als sportieve activiteit. Een aantal jaren geleden heb ik één van de docenten aldaar, te weten Mishaël Lopes Cardozo, gesproken over allerlei zaken die met name smeedkunst betroffen. Mishaël wist er behoorlijk wat over te vertellen en hij geeft er ook seminars over, met name betrekking hebbende op de geschiedenis en ontwikkeling maar hij geeft ook feitelijke trainingen. Het is wellicht eens een idee om wat contact te onderhouden met betrekking tot zaken die in het overlappende interessegebied vallen.
AMEK is wel een professionele organisatie dus ingeval moeten we het wel echt de moeite waard vinden (lees: er zal waarschijnlijk een vergoeding aan gekoppeld zitten).

Klik hier voor een doorverwijzing naar de AMEK-internetsite.       

Pagina's: 1 ... 14 15 [16] 17