Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Heidense wetenswaardigheden / Re: Nedersaksisch officieel onderdeel van het Nederlands
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op oktober 10, 2018, 09:15:13 pm »
Binnen het kader van het bovenstaande plaats ik hier ook nog eventjes een doorverwijzing naar een stukje over Nedersaksisch op Streektaal.net. Die internetsite is trouwens ook wel een aardige bron voor allerlei informatie over andere streektalen en dialecten, kijk bijvoorbeeld onder 'Sprookjes en verhalen' aldaar!
22
Heidense wetenswaardigheden / Achtjarig meisje vindt 1500 jaar oud zwaard
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op oktober 10, 2018, 07:46:45 pm »
Een opmerkelijk nieuwsfeitje uit  de afgelopen week:
Citaat
05 oktober 2018 04:18
Laatste update: 05 oktober 2018 08:40

In het zuiden van Zweden heeft een achtjarig meisje afgelopen zomer een vijftienhonderd jaar oud zwaard gevonden.

Het meisje speelde deze zomer in het plaatselijke meer in haar woonplaats toen ze het zwaard vond. "Ik voelde iets in het water en tilde het op. Toen ik zag dat er een handvat aan zat, heb ik het naar mijn vader gebracht", aldus het meisje.

Waarschijnlijk heeft ze het zwaard gevonden doordat het water erg laag stond. Het was afgelopen zomer in Zweden, net als in Nederland, erg droog. Eerst werd gedacht dat het zwaard zo'n duizend jaar oud zou zijn, maar deskundigen van een lokaal museum denken dat het misschien wel vijftienhonderd jaar oud is. Het zwaard zou uit de vijfde of zesde eeuw dateren.

Het zwaard is 85 centimeter lang en wordt nog onderzocht door het museum. Het zal nog zeker een jaar duren voordat het publiek het kan komen bekijken.

Het nieuws komt nu pas naar buiten, omdat archeologen eerst in alle rust de omgeving van de vondst wilden uitkammen. Bij verdere opgravingen is ook een broche uit de derde eeuw gevonden. Volgens het museum is het archeologisch onderzoek nog niet klaar en bestaat er een kans dat ze nog meer voorwerpen zullen vinden.
bron: NU.nl

Met betrekking tot de precieze datering moeten we eerst het onderzoek maar even afwachten. Voor zover het zich op dit moment laat aanzien zijn de voorwerpen wel afkomstig uit het tijdvak dat in de sagen beschreven wordt, zelfs nog vóór de legendarische Slag op de Bråvellir.
23
Heidense wetenswaardigheden / Nedersaksisch officieel onderdeel van het Nederlands
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op oktober 08, 2018, 05:44:35 pm »
Vandaag in het nieuws, een zijdelings gerelateerd onderwerp:
Citaat
Het Nedersaksisch wordt officieel onderdeel van de Nederlandse taal. De taal wordt gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, de Achterhoek en delen van de Veluwe. Met de officiële erkenning komt er geld voor projecten om het Nedersaksisch te beschermen en te bevorderen.
bron: NOS-teletekst   
24
Heidense wetenswaardigheden / Re: Voor wie van heraldiek houdt.
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op augustus 19, 2018, 07:12:37 pm »
Een tijdje geleden heb ik wat e-mailcontact gehad met de beheerder van de Wappenwiki-site, aangaande een onvolledigheid inzake een Frans burggraafschap en het wapenschild van het Graafschap Zeeland klopt nu ook. Volgens één van de knakkers waarmee ik contact had is die andere een variant op het familiewapen van het geslacht Van Voorne, waarvan enkele telgen burggraaf van Zeeland waren (en daarmee dus ouder dan het wapenschild dat wij kennen als het wapen van Zeeland). Aangaande dat laatste hadden ze overigens meer opmerkingen ontvangen.
Ze hebben trouwens ook de inhoud van hun online versie van het Gelders Wapenboek vervolledigd, dat is voor de meesten hier (voor zover het nog opportuun is) denk ik wel interessant.
25
Traditie / Re: Skalden
« Laatste bericht door Hobbes Gepost op juni 25, 2018, 11:59:04 am »
Motiveer ze eens tot het maken van verhalen. Dat kan Heidevlam toch wel?
26
Heidense kunst / Re: Theatergroep Hetze speelt "Ragnarock"
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op juni 03, 2018, 04:08:58 pm »
Zeker! Ik gooi het ook even door de whatsapp ;)
27
Traditie / Re: Skalden
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op juni 03, 2018, 04:08:00 pm »
Dat, het forum is ook meer voor grotere activiteiten als wendes en als archief, je ziet altijd wat meer opleving rondom de jaarfeesten :)
28
Heidense kunst / Re: Theatergroep Hetze speelt "Ragnarock"
« Laatste bericht door Roy Gepost op mei 29, 2018, 03:23:09 pm »
Het zal er niet van komen om te gaan kijken, maar leuke tip (op beide fora).
29
Heidense kunst / Theatergroep Hetze speelt "Ragnarock"
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op mei 21, 2018, 08:50:36 pm »
heatergroep Hetze speelt op het befaamde theaterfestival De Karavaan een korte voorstelling die geïnspireerd is door de Noords-Germaanse mythologie. De voorstelling is getiteld "Ragnarock" en vindt in ieder geval plaats op zaterdag 9 juni op het Doelenveld in Alkmaar en is gratis te bekijken. Als ik mij niet vergis is De Karavaan een reizend gebeuren dus het kan zijn dat de voorstelling ook elders nog wordt (of reeds is) opgevoerd.

De omschrijving luidt als volgt:
Citaat
Ragnarock
Vier Noorse goden zijn neergestort op aarde

Na een half uur Hetze vier je feest met nieuwe vrienden

De wrakstukken van een rokend Vikingschip steken uit de grond. Het boegbeeld is afgebroken, het zeil gescheurd, de mast kapot. Vier Noorse goden zijn neergestort op Aarde. Odin, Thor, Freya en Søl – de god van administratie en wat verder ten tafel komt. Geen mens gelooft nog in ze, het Vøkkingskip is støk en Thor’s veter is los. De tekenen zijn duidelijk: de wereld is reddeloos verloren.

Ragnarock on Tour is de nieuwe voorstelling van Hetze. Deze theatergroep maakt festivaltheater voor, over en op locatie. Met rauwe types, moderne mythes, hilarische improvisaties en zinderende aria’s. De spelers verrassen je met korte scènes vol humor en muziek. Na een half uur Hetze vier je feest met nieuwe vrienden. Want het einde der tijden verbroedert. Als geen ånder.

Hier vind je een doorverwijzing naar de bijbehorende internetsite, voor bovenstaande omschrijving en meer aanvullende informatie. 
30
Traditie / Re: Skalden
« Laatste bericht door Hobbes Gepost op april 30, 2018, 11:07:47 am »
Als je een klein clubje actieve leden heb dan is een telegram of whatsapp dingetje inderdaad actiever dan een forum.
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10