Onlangs sprak ik met een Poolse kennis, die mij vertelde over 'All Saint's Day' (1 Nov), waarbij hij samen met zijn familie en de rest van Polen hun tocht zouden maken langs de graven. Hij woont zelf in Szczecin, waar de grootste begraafplaats in Europa ligt. Het ritueel zorgt voor lichtvervuiling, zoveel kaarsen als er branden.
Tegelijkertijd vertelde ik hem over Sint Maarten, een feest dat in mijn stad van oorsprong (Zaltbommel) altijd groots gevierd wordt op 11 november (schouwspellen, vuren in de straten en de hele stad dwaalt door het centrum zingend met lampionnen en fakkels). Hoewel mijn Poolse kennis het feest vergeleek met Halloween merkte ik op dat het feest in tegenstelling tot Halloween niets te maken heeft met de doden. Toen viel het me op dat in Nederland eigenlijk helemaal geen feesten zijn die iets te maken hebben met de doden, hoewel dit wel een groot onderdeel was in Noords/Germaans Heidendom.
In de Keltische gebieden is Samhain nog steeds een groot feest, net als All Saint's Day (van origine ook een heidense oorsprong) dat is in katholiek Midden-Europa. In Mexico is het een van de grootste feesten van het jaar.
Kan iemand mij vertellen waarom het in de Lage Landen verdwenen lijkt te zijn? Of als het niet verdwenen is, in welke vorm het dan terugkomt?