Auteur Topic: Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)  (gelezen 6367 keer)

Metalen Mark ov Holland

 • Lid
 • *
 • Berichten: 510
 • Kudos: +24/-0
  • Bekijk profiel
Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Gepost op: januari 13, 2019, 07:54:12 pm »
Waarschijnlijk is dit stukje moderne folk bij de meesten al geland, het kwam eind 2018 uit en voor de volledigheid vermeld ik het hier op het forum: het nieuwste album van Wardruna, getiteld Skald. Klik hier voor een doorverwijzing naar een weergave op Youtube, indien je de boel ook financieel wilt ondersteunen dan kun je natuurlijk Spotify en vergelijkbare diensten gebruiken.
Op Skald is de muziek, die natuurlijk al buitengewoon folky aandeed, verder teruggebracht naar een akoestische en vocale basis en in feite volledig ontdaan van elke vorm van elektronische (effecten) opsmuk waardoor het geheel buitengewoon 'integer' en authentiek op mij overkomt en dat nog meer dan bijvoorbeeld het Yggdrasil-album (in mijn optiek tot nog toe hun beste album). Het album is door de voornoemde aanpak wellicht minder spectaculair en duidelijk ingetogen maar de kwaliteit is duidelijk meer aanwezig dan op het album Ragnarok. Enfin, beluister het zelf (als dit nog niet gebeurd is).


Een tweede stukje muziek dat vermeldenswaardig is, het dateert toch ook alweer van midzomer vorig jaar, is het album Sunnablot van Leidungr; dit is volgens mij ook nog niet op dit forum gepasseerd. Klik hier voor een doorverwijzing naar deel I en hier voor een doorverwijzing naar deel II. Sunnablot bevat minder martial invloeden dan de vorige albums, hetgeen het allemaal iets laagdrempeliger doet overkomen. Ik vind het in ieder geval lekkere muziek om bij te lezen.
Is het album Vetrarblot van Leidungr hier op het forum wel al eens voorbij gekomen? Ik vermoed dat Nordiska Hymner het laatste album is geweest dat hier op het forum vermeld is dus volgens mij niet: klik hier voor een doorverwijzing. Ik verwijs ook nog even naar de bijbehorende Bandcamp en internetsite voor het geval je fysiek spul mocht willen bestellen.
« Laatst bewerkt op: januari 14, 2019, 04:50:15 pm door Metalen Mark ov Holland »
"Ordening baart kunde."

Braadvraat

 • Technisch beheer
 • Lid
 • ***
 • Berichten: 218
 • Kudos: +14/-0
  • Bekijk profiel
Re: Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Reactie #1 Gepost op: februari 20, 2019, 03:49:34 pm »
Over Skald van Wardruna: eens met je verhaal, maar bij mij blijft het niet hangen, zoals het eerste album deed.

Leidungr: heb het opgezocht op YouTube, en daar beschrijven ze het zelf als "meditatief", en dat lijkt me wel een mooie omschrijving. Helaas, voor mij, op een manier waardoor ik me juist minder goed kan concentreren op mijn werk. Nog niet overtuigd dus, maar misschien moet ik het nog een paar keer proberen.

Metalen Mark ov Holland

 • Lid
 • *
 • Berichten: 510
 • Kudos: +24/-0
  • Bekijk profiel
Re: Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Reactie #2 Gepost op: februari 20, 2019, 09:32:33 pm »
Over Skald van Wardruna: eens met je verhaal, maar bij mij blijft het niet hangen, zoals het eerste album deed.

Zoals ik al meldde doet vooral het Yggdrasil-album het erg goed bij mij, Skald zit in mijn beleving meer in de richting van de voordrachten van Sveinbjörn Beinteinsson en aanverwante zaken, zoals geluidsopnames van Freya Aswynn. Dit wil zeggen dat Skald wel lekker weg luistert maar nodigt anderzijds niet echt uit tot meezingen (bij wijze van spreken). Het geheel doet me overigens ook een beetje denken aan een stukje Circassisch-Kaukasische volksmuziek dat ik een tweetal jaar geleden nog wel eens luisterde, waarmee het resultaat zich wat mij betreft gevoelsmatig dus ondubbelzinnig in de richting van de Wereldmuziek bevindt.

Wellicht is dit de stap die men heeft willen nemen: van de festival- danwel poppodia en richting de cultuurpodia, waarmee men dus eerder in aanmerking komt voor een uitvoering in het Muziekgebouw aan 't IJ dan in een zaal als de Melkweg! Wel begrijpelijk, Selvik en consorten worden natuurlijk iets ouder en de wil tot verdere artistieke ontwikkeling (casu quo verfijning) zet toch door; een deel van het publiek zal ook gewoon mee 'evolueren' in die richting. Wie weet speelt Wardruna binnen twee jaar bij Podium Witteman? Als je jezelf bedenkt dat de oudere Noorse black- en vikingmetalbands bijna allemaal opnames gemaakt hebben in de studio van Grieghallen in Bergen dan is de geschetste ontwikkeling eigenlijk nòg minder absurd dan het wellicht aanvankelijk overkomt.
"Ordening baart kunde."