Voor de (Germaanse) heiden is het houtvuur van groot belang. Onontbeerlijk als heilig middel om tot de goden, landgeesten en wonderwezens van een plek te spreken. We draaien een brandend rad om de zon te symboliseren – we gebruiken een heilig houtvuur om Midzomer te beleven op gepaste wijze. Kortom, het is een onontbeerlijk onderdeel van onze geloofsbeleving. Zonder vuur geen leven.
Noodvuur
Het houtvuur wat wij als Heidevlam aanleggen, is altijd met de hand geslagen met een zogenaamde Vuurslag; het instrument waarmee ook de mensen in de IJzertijd werkten. We noemen dit een noodvuur. Het is bedoeld van oorsprong om in leven te kunnen blijven en eten te bereiden. Met de vuurslag slaan we een vonk in uitsluitend natuurlijk materiaal. Denk aan gedroogde plantaardige materialen, en gedroogd hout. Het proces is bijzonder om te zien, te beleven en te beheersen.
Samenstelling
In het vuur zal je geen chemische, onnatuurlijke of andersoortige zaken terugvinden. Heidevlam, en haar zusterverenigingen zoals Nederlands Heidendom, vinden het vanzelfsprekend dat dit vuur enkel bestaat uit droog hout, onze natuurlijke offers, en geen geverfd hout of dergelijke. Het strookt niet met onze overtuiging om dergelijke zaken in de natuur te brengen. Heidevlam is dan ook een voorstander van netjes om gaan met de natuur; een beheerst houtvuur zonder natuurvervuiling is waar we voor staan. En natuurlijk met inachtneming van het voorhanden hebben van voldoende blusmiddelen.
Vuur als onontbeerlijk onderdeel van onze geloofsbeleving
Zonder het Heilige Vuur geen leven. De Germaanse heiden ziet het houtvuur dan ook als onontbeerlijk middel om te communiceren met zijn voorouders, goden en landgeesten. Het is daarmee een van onze grondbeginselen. Het vuur is niet weg te denken uit onze geloofsbeleving.
Vuur leren maken én beheersen Voor de heiden is vuur dus onontbeerlijk. Dat proces moet wel worden geleerd. Immers, iedere gek kan vuur leren maken, maar het respecteren en beheersen is andere koek. Daarom is het goed om het volgende in acht te houden:
Maak een vuur niet zo groot, dat je het met je aanwezige blusmiddelen niet 2x zou kunnen doven; controleer altijd of alles volledig afgekoeld is dat spontane herontbranding niet meer voorkomt.
Zorg dat er geen vliegvuur kan ontstaan en gebruik uitsluitend droog hout en ontvlambaar (natuurlijk) materiaal voor de eerste aanzet. Geen nat hout, houdt rekening met de wind en stook niet bij extreme droogte. Zorg dat overige ontvlambare zaken uit de buurt blijven.
Respecteer de natuur en zorg dat er alleen natuurlijk afbreekbare zaken overblijven.
Opgesteld door Heidevlam, 2013.