Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Metalen Mark ov Holland

Pagina's: 1 2 [3]
31
Heidense wetenswaardigheden / Vraagje over heidense feestdagen.
« Gepost op: december 16, 2014, 08:57:03 pm »
Hallo lieftallig panel,
Nu Joel op handen is ben ik met het volgende komen te zitten: bij mijn weten kunnende meeste heidense feestdagen uit een daglengtegrafiek gehaald worden, zoals uit deze over 2001:


(bron: http://birmingham.raycomweather.com)

Dan zijn dit de acht 'standaard' heidense feestdagen:
  • Joel: winterzonnewende, kortste dag van het jaar, midwinternacht, het minimum van de blauwe grafiek;
  • Imbolc/Oimelc: de dag waarop de versnelde toename van het aantal zonuren per dag afneemt, eerste tekenen van de lente en het eerste buigpunt in de zwarte grafiek;
  • Ostara: het dageveningspunt in de lente, lentefeest, de eerste dag waarop dag en nacht even lang zijn en het maximum in de zwarte grafiek;
  • Beltane: de dag waarop de toename van het aantal zonuren begint te vertragen, eerste tekenen van de zomer, eerste snijpunt van de zwarte en blauwe grafiek;
  • Litha: zomerzonnewende, midzomerdag, langste dag van het jaar en het maximum van de blauwe grafiek;
  • Lunassa/Lughnassad: de dag waarop de versnelling in de afname van de daglengte afneemt, hoogtepunt van de zomer (valt in van de warmste periode in het jaar), derde buigpunt in de zwarte grafiek;
  • Mabon: het dageveningspunt in de herfst, begin van de herfst, oogstfeest en het minimum van de zwarte grafiek;
  • Samhain/Halloween: het dag waarop de afname van het aantal zonuren begint te vertragen waarmee de eerste tekenen van de winter worden ingeluid, tweede snijpunt van de zwarte en blauwe grafiek.

Het bovenstaande is een uitleg die ik (en jullie waarschijnlijk ook) het meeste tegenkomen. Nu zit ik met een tweede uitleg die ik ben tegengekomen met betrekking tot de rol van de maan in de bovenstaande lijst en dan met name inzake de vier feesten Imbolc, Beltane, Lughnassad en Samhain; daarin wordt gesteld dat de data waarop die feesten gevierd dienen te worden samenvallen met de eerste volle maan in vier bijbehorende sterrenbeelden (of liever: astrologische maanden). In de zogenoemde 'tropische' dierenriem zijn de bijbehorende sterrenbeelden respectievelijk: waterman, stier, leeuw en schorpioen. Bij siderische maanden is het weer anders maar het gaat om het idee: het koppelen van de maanstanden aan die feesten.

Weet iemand hier misschien meer over? Dan denk ik bijvoorbeeld aan de oorsprong van deze versie.   

32
Heidense wetenswaardigheden / 'Isis Unveiled' integraal online in pdf.
« Gepost op: november 17, 2014, 09:50:28 pm »
Van de pagina van de theosofische vereniging zelf, dus wees niet bang naar hartenlust te citeren, enz.: het standaardwerk Isis Unveiled: A Master-Key to the Mysteries of Ancient and Modern Science and Theology
van de hand van H.P. Blavatsky staat integraal online; het betreft twee delen, zoals het ook ooit in boekvorm is uitgegeven:
Het gaat om negentiende eeuwse teksten en inzichten dus één en ander is wellicht niet helemaal wat jullie zoeken maar het bevat weldegelijk zaken die de moeite waard zijn.
Succes met lezen en bestuderen.

33
Heidense wetenswaardigheden / Oudste Europese adellijke geslachten.
« Gepost op: juli 23, 2014, 09:45:16 pm »
Ik ben op internet eens even flink aan het spitten in de afstamming van de oudste, nog bestaande, Europese adelsgeslachten, zowel de 'titelhouders' als de stichters, ik ben zover gekomen als het volgende:
  • Chrodbert, Frankische hertog (ca. 630) oerahn van de Robertijnen en het huis Capet; huidige representant lijkt Lodewijk-Alphons van Anjou uit het huis Bourbon te zijn;
  • Adalrich van de Elzas (voor 680) oerahn van de Habsburgers; de huidige representant lijkt Karel van Habsburg-Lotharingen te zijn;
  • Gilbert van de Maasgouw (rond 770); wordt geclaimd door Hendrik Donatus van Hessen;
  • Diederik van Liesgouw-Wettin (916-976); de huidige representant is (volgens Wikipedia), prins Michael van Saxe-Weimar-Eisenach;
  • Otbert van Milaan (voor 975); zijn huidige representant is kennelijk Ernst August V van Hannover;
  • Otto van Scheyern (1020-1078); lijkt vertegenwoordigd in de persoon van Frans, Hertog van Beieren;
  • Burchard van Zollern (tot ca. 1060); vindt huidige representant in Georg Frederick van Pruisen;
  • Egilmar van Oldenburg (rond 1100); zijn huidige representant lijkt prins Christoph van Sleeswijk-Holstein;
  • Adolf van Berg (ook rond 1100); wordt geclaimd door Frans van Limburg-Stirum;

Zoals u kunt zien: bijna alleen maar Franken en een enkele Saks. De huidige Europese royalty met een troon en een kroon zitten trouwens niet hoog genoeg in hun eigen ahnen om in de lijst voor te kunnen komen.
Verder probeer ik nog spreekwoordelijke chocola te maken van de Schotse, Ierse en Noordse geslachten maar die lijken wel een beetje uitgeadeld, zo meende ik Rollo van Normandië nog terug gevonden te hebben in de ahnentafel van Elizabeth II maar dat lijkt achteraf toch flauwekul te zijn.   

34
Heidense wetenswaardigheden / 1000 jaren grenzen in Europa.
« Gepost op: juli 17, 2014, 07:15:28 pm »
Deze werd door Gijsbrecht op het NH.net forum geplaatst, het lijkt me dat het hier ook een plaatsje verdient: een filmpje waarin je op een kaart de grenzen van de verschillende landen in Europa door de eeuwen heen ziet evolueren tot wat het nu is vanaf de hoge middeleeuwen. Klik hier voor de doorverwijzing.
Merk op: de jaartallen kloppen niet geheel met een aantal grensverschuivingen of het verschijnen/verdwijnen van sommige entiteiten maar het totale plaatje is best indrukwekkend.

35
Heidense wetenswaardigheden / Online planetarium.
« Gepost op: juli 16, 2014, 08:19:19 pm »
Bent u geïnteresseerd in astrologische zaken, dan is dit wellicht iets voor u: het online planetarium van Faustweb. De posities van de sterren zijn niet te zien maar de relatieve posities van de planeten wel, voer in de linker bovenhoek even uw geboortedatum in et voilá. De relatieve grootte van de planeten klopt niet, het gaat bij dit planetarium om de posities. Je kunt het planetarium ook aanzetten, dan druk je op de play-knop en dan gaan de planeten bewegen, achterwaarts is ook mogelijk.
Klik hier voor de doorverwijzing. Veel plezier!

36
Heidense kunst / Merovingenschaal aangetroffen in Oegstgeest.
« Gepost op: juli 02, 2014, 07:38:13 pm »
Gisteren in het nieuws, mooie artefact uit de tijd van de Merovingers aangetroffen op een bouwterrein: klik hier voor de doorverwijzing naar het artikel op de NOS-website.


bron: NOS-site / Jeroen Wielaart.

37
Heidense wetenswaardigheden / De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 26, 2014, 08:13:52 pm »
Hoe denken jullie over de oorsprong van cultuur en beschaving? Waarom denk je er zo over?
Archeologische datering kun je natuurlijk gebruiken als argument maar denk er wel over na in hoeverre de historische cultuur inhoudelijk voortleeft in de onze, met andere woorden: iets kan wel ontzettend oud zijn maar niet echt als de oorsprong van onze cultuur te kwalificeren zijn doordat er simpelweg geen connectie is.
Let op! Ik doel echt op de oorsprong van cultuur in brede zin en niet op die van de mensheid als biologische soort(en) en evenmin op specifieke cultuurelementen.

Deze poll vind ik wat te serieus om in de Taveerne te plaatsen, het is geen echte activiteit, geen magie/seiðr en het is ook geen kunst (alhoewel ik er natuurlijk geen bezwaar tegen maak als iemand dit wèl zo wil zien  ;) ) en bovendien te specifiek voor het algemene deel van het forum dus dan maar onder de 'wetenswaardigheden'. Ik heb de poll open gelaten dus je kunt van mening veranderen als je iemand anders zijn of haar argumentatie toch overtuigender vindt; om dit mogelijk te maken moet er natuurlijk wel iets gemotiveerd worden dus ik hoop dat sommigen de moeite nemen hun keuze te onderbouwen. Het spreekt voor zich dat je wel jouw eigen mening probeert te geven in plaats van een meerderheid of de underdog met je stem te ondersteunen, alhoewel een discussie natuurlijk mogelijk moet zijn want de meerderheid heeft niet per definitie gelijk.

Nota bene: deze poll is ook daadwerkelijk bedoeld als poll en niet als een soort quiz, zo is mijzelf tijdens het opstellen ook nog geen duidelijke mening toegedaan. 

38
Heidense kunst / Welke beeldende kunstenaars spreken jullie aan?
« Gepost op: juni 23, 2014, 09:39:28 pm »
Door middel van Afbeeldingen-zoekfunctie van Google kan ik op sommige dagen wel uren door het internet ploegen op zoek naar afbeeldingen die de 'geest stimuleren' of die op dat specifieke moment bij mijn stemming voegen. Soms kan dat simpele 2-dimensionale clip-art zijn maar vaak ook binnen het Å“uvre van een bepaalde artiest. Op het moment zijn met name de volgende kunstenaars bij mij favoriet:
Ik heb het werk van Jeroen van Valkenburg niet op internet leren kennen maar door het begeleidende artwork bij een gelimiteerde oplage van een album van de Noorse metalband Immortal. Ondanks dat de beide heren een zeer verschillende achtergronden hebben zijn de kunstwerken weldegelijk goed met elkaar te vergelijken, niet zozeer voor wat betreft de grafische thema's alswel het kleurgebruik en de uitwerking van de gebruikte technieken.

39
Heidense wetenswaardigheden / Sinterklaas
« Gepost op: juni 11, 2014, 08:39:20 pm »
Zoals we allemaal wel weten is Sinterklaas een soort vermenging van de Germaanse godheid Wodan en Sint Nicolaas van Myra. Gek genoeg had de Byzantijnse Sint Nicolaas vikingen als lijfwachten: de zgn. Varangische garde, deze bewaakte na zijn dood ook nog vele jaren zijn graf in Italië. Wodan had volgens de overlevering geen lijfwachten maar wel twee kraaien (Huginn en Muninn), twee wolven (Geri en Freki) en een achtbenig paard (Sleipnir) als companen. Sinterklaas heeft ook een paard en een klein legertje zwarte helpers/lijfwachten in pagekostuums, waarover de huidige maatschappelijke discussie handelt.

Als je nou wat 'kort door de bocht' redeneert dan zouden vikingen dus eigenlijk van Afrikaanse origine kunnen zijn ofwel zouden Afrikanen gemuteerde kraai-wolven kunnen zijn, beide stellingen zijn niet echt aannemelijk gezien de stand van de wetenschap. Zijn de welbekende zwarte vrienden dan wellicht de gewraakte negerslaven? Ook niet echt aannemelijk: zowel Wodan als Sint-Nicolaas van Myra vinden hun oorsprong voor het jaar 1000 en toen was de trans-Atlantische slavenhandel nog niet uitgevonden en bovendien werden pagekostuums niet uitgedeeld aan de overlevenden van zo'n trans-Atlantische helletocht. Sinterklaas-bashing zoals die nu gaande is in de media is dus in principe een stukje flauwekul en lange tenen werk.

Waar komen die Zwarte Pieten dan toch vandaan? Het antwoord ligt in het volgende stukje geschiedsvervalsing, in mijn kindertijd werden mij namelijk een aantal dingen aangeleerd:
  • "de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd"
  • Sinterklaas komt met de boot uit Spanje.

De 'koning van Hispanje' waren er vroeger meer dan 1, soms wel een stuk of 4 tegelijk: denkende aan landen als Léon, Galicië, Castillië, Catalonië, Asturië en Portugal. Nu was Spanje ten tijde van het ontstaan van die koninkrijkjes voor de helft onder bewind van de het zogenoemde Umayyadische Kalifaat en het Emiraat van Cordoba, beide moslimnaties. De heersers van die moslimnaties hadden al sedert het ontstaan van hun eigen koningshuizen lijfwachten die uit de Sahara afkomstig waren: de zogenoemde Moorse lijfwachten. De koningen van de later ontstane Spaanse koninkrijken waren kennelijk wel onder de indruk van de prestaties van de Moorse milities en zijn deze blijven inhuren, zelfs de Spaanse dictator Franco huurde deze krijgers in als lijfwacht en als keurkorps (bijvoorbeeld tijdens de Spaanse burgeroorlog).

Nu heb ik het (donkerbruine) vermoeden dat, gezien Nederland vroeger ook Spaans-Habsburgs grondgebied was en dus onder de Spaanse koning viel, één en ander door de negentiende-eeuwer Jan Schenkman op één hoop geveegd is.
Dan rest ons nog wel de herkomst van die rare pagekostuums want hoe middeleeuws Moorse lijfwachten ook zijn: ze droegen geen molenkraag met kleurige wambuis. Ik zie dit als volgt: Sint-Nicolaas was een katholiek; katholieke geestelijken bedienen zich, zeker als ze afkomstig zijn uit Italië, ook van lijfwachten maar dan niet van een Moorse of Varangische maar van een Zwitserse en die zien er zo uit:

  of .

Nu worden die Moorse lijfwachten meestal op de volgende manier weergegeven:



Steek de ene lijfwacht in het kostuum van de ander en zeg tegen de minder bedeelde Nederlandse negentiende-eeuwers dat Sinterklaas een Spanjaard is die in Hispanje in een kasteel woont is en u heeft uw verklaring.

 
 

40
Heidense wetenswaardigheden / Sjamanisme.
« Gepost op: juni 10, 2014, 10:32:27 pm »
De term sjamaan/shaman is in een aantal topics al één of meerdere keren voorbij gekomen. Sjamanen zijn, in engere zin, afkomstig uit Siberië en je zou kunnen zeggen dat Amerikaanse medicijnmannen er een post-ijstijd voortzetting van zijn op het andere continent.
De Siberische sjamanen zijn primair toegewijd aan een godheid die (Gök) Tengri genoemd wordt en de lucht/kosmos symboliseert.

De duidelijkste verzameling wetenswaardigheden die ik ben tegengekomen over het onderwerp is te vinden op deze internetsite, ik kan u verzekeren: behoorlijk interessant en lekker gecondenseerd gebracht maar wel in het Engels (alhoewel ik er wel vanuit ga dat u allen daar geen problemen mee heeft).   

41
Heidense kunst / Wiskunde en vlechtwerk.
« Gepost op: juni 05, 2014, 06:48:18 pm »
Eén van de aardigste toepassingen van wiskunde in de context van heidense kunst is het beschrijven van vlechtpatronen met behulp van goniometrische functies, de simpelste is deze:



hiermee kun je het volgende beschrijven, de uiteinden niet meegerekend:

.

Met zgn. parametervoorstellingen waarin goniometrische functies staan kun je nog feestelijker zaken beschrijven maar dit is op zichzelf al een leuke illustratie.

42
Heidense wetenswaardigheden / Evolutionary Tree of Religion
« Gepost op: juni 05, 2014, 04:10:47 pm »
Deze werd door Gijsbrecht op het NH.net forum gepost, het was wel goed voor mijn humeur dus bij deze zet ik de afbeelding ook hier maar even neer:


43
Heidense kunst / AMEK
« Gepost op: mei 30, 2014, 07:13:45 pm »
Naar aanleiding van het topic over de stavenkerken e.d. open ik hier een topic over de AMEK: De Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten. Dat is een organisatie die zich niet zozeer met heidendom bezighoudt maar meer met re-enactment en zwaardvechten als sportieve activiteit. Een aantal jaren geleden heb ik één van de docenten aldaar, te weten Mishaël Lopes Cardozo, gesproken over allerlei zaken die met name smeedkunst betroffen. Mishaël wist er behoorlijk wat over te vertellen en hij geeft er ook seminars over, met name betrekking hebbende op de geschiedenis en ontwikkeling maar hij geeft ook feitelijke trainingen. Het is wellicht eens een idee om wat contact te onderhouden met betrekking tot zaken die in het overlappende interessegebied vallen.
AMEK is wel een professionele organisatie dus ingeval moeten we het wel echt de moeite waard vinden (lees: er zal waarschijnlijk een vergoeding aan gekoppeld zitten).

Klik hier voor een doorverwijzing naar de AMEK-internetsite.       

44
Heidense kunst / Hoe denken jullie hierover?
« Gepost op: mei 28, 2014, 08:18:40 pm »
Ik zie overeenkomsten, wat denken jullie?


Afbeelding van de Borgund stavenkerk (bron: http://www.brittanica.com).


Afbeelding van de Silveren Pagode in Phnom Penh (bron: http://www.vnc.nl).


Afbeelding van kasteel Himeji (bron: http://www.hotelclub.com).


Afbeelding van Kizhi Pogost in Karelië (bron: http://susancorso.com).


Afbeelding van entreepoort van kasteel Jia Yu, China (bron: http://www.chinahistoryforum.com).


Pagina's: 1 2 [3]