Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Literatuur / Masks and Mumming een boek van 844 pagina's, gratis als PDF
« Laatste bericht door Roy Gepost op april 02, 2019, 03:37:16 pm »
Het betreft een academisch werk uit 2007 dat nu als PDF beschikbaar is. Zie [urlhttps://kgaa.bokorder.se/sv-SE/article/2894/masks-and-mumming-in-the-nordic-area]hier[/url].
2
Heidense kunst / Re: Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op februari 20, 2019, 09:32:33 pm »
Over Skald van Wardruna: eens met je verhaal, maar bij mij blijft het niet hangen, zoals het eerste album deed.

Zoals ik al meldde doet vooral het Yggdrasil-album het erg goed bij mij, Skald zit in mijn beleving meer in de richting van de voordrachten van Sveinbjörn Beinteinsson en aanverwante zaken, zoals geluidsopnames van Freya Aswynn. Dit wil zeggen dat Skald wel lekker weg luistert maar nodigt anderzijds niet echt uit tot meezingen (bij wijze van spreken). Het geheel doet me overigens ook een beetje denken aan een stukje Circassisch-Kaukasische volksmuziek dat ik een tweetal jaar geleden nog wel eens luisterde, waarmee het resultaat zich wat mij betreft gevoelsmatig dus ondubbelzinnig in de richting van de Wereldmuziek bevindt.

Wellicht is dit de stap die men heeft willen nemen: van de festival- danwel poppodia en richting de cultuurpodia, waarmee men dus eerder in aanmerking komt voor een uitvoering in het Muziekgebouw aan 't IJ dan in een zaal als de Melkweg! Wel begrijpelijk, Selvik en consorten worden natuurlijk iets ouder en de wil tot verdere artistieke ontwikkeling (casu quo verfijning) zet toch door; een deel van het publiek zal ook gewoon mee 'evolueren' in die richting. Wie weet speelt Wardruna binnen twee jaar bij Podium Witteman? Als je jezelf bedenkt dat de oudere Noorse black- en vikingmetalbands bijna allemaal opnames gemaakt hebben in de studio van Grieghallen in Bergen dan is de geschetste ontwikkeling eigenlijk nòg minder absurd dan het wellicht aanvankelijk overkomt.
3
Heidense kunst / Re: Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Laatste bericht door Braadvraat Gepost op februari 20, 2019, 03:49:34 pm »
Over Skald van Wardruna: eens met je verhaal, maar bij mij blijft het niet hangen, zoals het eerste album deed.

Leidungr: heb het opgezocht op YouTube, en daar beschrijven ze het zelf als "meditatief", en dat lijkt me wel een mooie omschrijving. Helaas, voor mij, op een manier waardoor ik me juist minder goed kan concentreren op mijn werk. Nog niet overtuigd dus, maar misschien moet ik het nog een paar keer proberen.
4
Heidense kunst / Een aantal muzikale bijdragen uit het vorig jaar (2018)
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op januari 13, 2019, 07:54:12 pm »
Waarschijnlijk is dit stukje moderne folk bij de meesten al geland, het kwam eind 2018 uit en voor de volledigheid vermeld ik het hier op het forum: het nieuwste album van Wardruna, getiteld Skald. Klik hier voor een doorverwijzing naar een weergave op Youtube, indien je de boel ook financieel wilt ondersteunen dan kun je natuurlijk Spotify en vergelijkbare diensten gebruiken.
Op Skald is de muziek, die natuurlijk al buitengewoon folky aandeed, verder teruggebracht naar een akoestische en vocale basis en in feite volledig ontdaan van elke vorm van elektronische (effecten) opsmuk waardoor het geheel buitengewoon 'integer' en authentiek op mij overkomt en dat nog meer dan bijvoorbeeld het Yggdrasil-album (in mijn optiek tot nog toe hun beste album). Het album is door de voornoemde aanpak wellicht minder spectaculair en duidelijk ingetogen maar de kwaliteit is duidelijk meer aanwezig dan op het album Ragnarok. Enfin, beluister het zelf (als dit nog niet gebeurd is).


Een tweede stukje muziek dat vermeldenswaardig is, het dateert toch ook alweer van midzomer vorig jaar, is het album Sunnablot van Leidungr; dit is volgens mij ook nog niet op dit forum gepasseerd. Klik hier voor een doorverwijzing naar deel I en hier voor een doorverwijzing naar deel II. Sunnablot bevat minder martial invloeden dan de vorige albums, hetgeen het allemaal iets laagdrempeliger doet overkomen. Ik vind het in ieder geval lekkere muziek om bij te lezen.
Is het album Vetrarblot van Leidungr hier op het forum wel al eens voorbij gekomen? Ik vermoed dat Nordiska Hymner het laatste album is geweest dat hier op het forum vermeld is dus volgens mij niet: klik hier voor een doorverwijzing. Ik verwijs ook nog even naar de bijbehorende Bandcamp en internetsite voor het geval je fysiek spul mocht willen bestellen.
5
Heidense wetenswaardigheden / Re: 'Hakken' midwinterhoorn cultureel erfgoed
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op december 10, 2018, 06:13:15 pm »
Kijk, dat zijn berichten! :yup:


Mooi dat dit erfgoed ook is aangemerkt als zo zijnde. Het is zaak om oude tradities te blijven eren, en zo dragen we daar aan bij.
6
Heidense wetenswaardigheden / Re: 'Hakken' midwinterhoorn cultureel erfgoed
« Laatste bericht door Braadvraat Gepost op december 05, 2018, 07:07:43 am »
Mooi, goed nieuws!
Dank voor het delen.
7
Heidense wetenswaardigheden / 'Hakken' midwinterhoorn cultureel erfgoed
« Laatste bericht door Metalen Mark ov Holland Gepost op november 30, 2018, 06:16:47 pm »
Een nieuwbericht de dato 27 november 2018.
Citaat
'Hakken' midwinterhoorn officieel immaterieel erfgoed

Het midwinterhoornblazen is al gekenmerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Vanaf zaterdag geldt dat ook voor het bouwen van de karakteristieke hoorn.


Wat je dierbaar is wil je behouden, zo simpel is het. Maar zo simpel als het klinkt uit de mond van Eibergenaar Gerrit Keuper, is het niet. Want aan toevoeging aan de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland gaat een gedegen voorbereiding vooraf. En is het eenmaal gelukt om op die lijst te komen, dan kun je als aanvrager niet achterover gaan leunen en denken dat het wel goed komt. Want de verantwoordelijkheid voor het behoud blijft liggen bij de mensen die het in de praktijk beoefenen. Wel met steun van de zogeheten erfgoedinstellingen, zoals het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Steun die je alleen krijgt als je aan de inventaris bent toegevoegd.


Erfgoedzorgplan

Daarvoor moet eerst een stevig instandhoudingsplan worden ingediend, het zogenoemde erfgoedzorgplan. In het geval van het midwinterhoornblazen is dat gedaan door de Federatie van Gelderse Midwinterhoorngroepen en Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe. "Die zijn daar jaren mee bezig geweest", weet Keuper, zelf enthousiast bouwer en blazer. Hij heeft de afgelopen jaren zelf tientallen hoorns gebouwd en zeker honderd schoolkinderen hierin begeleid. Die schoolprojecten vormen een manier waarop in Gelderland deze vakkundigheid in leven wordt gehouden.
     Hoewel dit volgens Keuper nog niet betekent, dat jongeren zich ook in grote getale bij de plaatselijke midwinterhoorngroepen aansluiten. "Onze blazers zijn over het algemeen wel 50 plus", grinnikt hij. Maar hij heeft goede hoop, dat de opgedane kennis en het plezier van het bouwen en blazen bij de jongeren blijven hangen en hen op latere leeftijd op enig moment doet besluiten zich bij de blazersgroep om zo bij te dragen aan het behoud van de winterse traditie.

Immaterieel erfgoed kan van alles zijn: sociale gewoonten, tradities, rituelen, voorstellingen, uitdrukkingen, bijzondere kennis van de natuur en ambachtelijke vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als cultureel erfgoed. Staan die eenmaal op de inventarislijst, dan zou het bij Unesco ingediend kunnen worden voor de internationale lijst van immaterieel erfgoed. Dit moet Nederland als land aanvragen, dat is dus niet aan de midwinterhoornorganistaties. Voorbeeld hiervan is het ambacht van molenaar, sinds 2017 op de Unescolijst.
     Of het met midwinterhoornbouwen ooit zover komt, is afwachten. Eerst maar eens op de inventarislijst. Zaterdag is de officiële bijschrijving in bijzijn van Berkellands burgemeester Joost van Oostrum in café Florijn in Gelselaar. Van bouwen komt het die dag niet, van blazen des te meer. Eerst boven een aantal putten en daarna in een lang lint van Gelselaar naar Eibergen. Tussen beide dorpen zullen tientallen blazers steeds op zo'n 200 meter van elkaar om de beurt op de hoorn blazen. Vanaf zonsondergang, want dan begint officieel de advent.
bron: Midwinterhoorngroep Eibergen/ Marjolein Rietman 
     
8
Traditie / Re: Skalden
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op november 12, 2018, 10:32:39 pm »
Dit jaar is voor een flink aantal drukker dan ooit - en dan wel privé. Ik gooi het op in de groep - wellicht kan je het ook in de FB plaatsen, daar gebeurd meer.
9
Mededelingen / Re: Forum en database onderhoud
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op november 12, 2018, 10:30:37 pm »
Updates gedaan. Tevens het hoofdtemplate van de website geupdate.


Overig nieuws:
nederlandsheidendom.nl is verhuisd naar een andere webserver.
10
Heidense wetenswaardigheden / Re: Nedersaksisch officieel onderdeel van het Nederlands
« Laatste bericht door Kezlar Gepost op november 12, 2018, 10:27:56 pm »
Wederom dank voor het delen Mark!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10