Auteur Topic: Mede, het zoete bloed van Kvasir...  (gelezen 25492 keer)

Kezlar

  • Technisch beheer
  • Lid
  • ***
  • Berichten: 1215
  • Kudos: +33/-0
  • Leaver dea as slaef
    • Bekijk profiel
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #45 Gepost op: december 15, 2015, 02:55:52 pm »
Oh ja, vergeten .... ik heb tot nog toe portgist van de brouwmarkt gebruikt, hebben jullie al eens met andere soorten gist gewerkt / geëxperimenteerd?


Ik gebruik meestal natuurgist van de supermarkt. Doet het altijd zeer plezant.


Maakte ik bijna nog reclame ook. Foei Kezlar.

Villsvin

  • Vuurslag
  • Lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Kudos: +3/-0
  • Hebban olla vogala nestas hagunnan?
    • Bekijk profiel
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #46 Gepost op: januari 29, 2016, 08:05:44 am »
Tot nu toe heb ik voor mijn mede allerlei soorten wijngist gebruikt. De beste en veruit de sterkste mede heb ik gemaakt met Sauternes gist van de brouwmarkt. Een dag voor ik de honing op liet lossen in warm water (één deel honing, één deel water) heb ik een giststarter gemaakt met frambozen, bramen en een klein beetje suiker. Dit pruttelende mengsel heb ik samen met wat citroenzuur en gistvoedingszout in het tot 20° graden afgekoelde mengsel in de gistfles gedaan. Ik doe nooit aan open vergisting om besmetting te voorkomen, dus het waterslot ging er meteen op. Toen ongeveer anderhalve maand gewacht tot de vergisting bijna stil stond. De jonge mede gefilterd en terug gedaan in de gistfles om te klaren. Dat duurde ook bijna een maand. Vervolgens heb ik de mede gebotteld en heb ik weer moeten wachten. Nu bijna zes maanden voor de flesrijping.
Na al deze tijd gewacht te hebben was ik dan ook zeer blij dat de mede werkelijk geweldig was.

Nu ben ik juist aan het experimenteren met eenvoudiger middelen zoals bakkersgist en goedkope supermarkthoning. Ook durf ik nu gekke dingen met kruiden te proberen, juist omdat het nu niet rampzalig is als het mislukt. De kosten zijn een stuk lager.

Een erg leuke en vaak smakelijke hobby :)
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2016, 08:10:53 am door Villsvin »
Niet slechts iets groots
zij als gave gegeven;
ook met weinig verwerft men lof;
met een half brood
en een slok uit een beker
won ik een makker mij.

Havámal, Spreuk 51.

Villsvin

  • Vuurslag
  • Lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Kudos: +3/-0
  • Hebban olla vogala nestas hagunnan?
    • Bekijk profiel
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #47 Gepost op: januari 29, 2016, 08:23:21 am »
Nadat ik Poolse mede heb ontdekt, heb ik mijn verhoudingen honing en water aangepast. Ik liet me eerst altijd leiden door wat de recepten op internet mij vertelden. Ik gebruikte dus redelijk veel water en niet zo heel veel honing omdat ik las dat juist bij de wat lichtere droge medes de honing smaak beter uit zou komen en niet alleen de zoetheid. Mijn eigen medes konden echter in smaak niet op tegen degenen die commercieel beschikbaar waren. Nadat ik dus voor het eerst Poolse mede heb gedronken en erachter kwam dat zij heel andere verhoudingen honing/water gebruikten, ben ik dit zelf ook gaan doen. Met ongeveer 500 gram honing maak ik nu één liter mede. Deze zijn vaak erg zoet en stevig in de alcohol, maar daar houd ik juist van.

Wat zijn jullie ervaringen met het spelen met verhoudingen water/honing?
« Laatst bewerkt op: januari 29, 2016, 08:24:55 am door Villsvin »
Niet slechts iets groots
zij als gave gegeven;
ook met weinig verwerft men lof;
met een half brood
en een slok uit een beker
won ik een makker mij.

Havámal, Spreuk 51.

Hobbes

  • Lid
  • *
  • Berichten: 997
  • Kudos: +1/-2
  • Lokinist
    • Bekijk profiel
    • De mede van Hobbes
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #48 Gepost op: februari 02, 2016, 12:31:04 pm »
Ik pruts zelf meer met kruiden in de mede dan met de honing/water verhouding. Meestal gewoon een halve kilo honing per liter water. Vreemd genoeg is het de kruiden die ik er in doe vaak de bron van droog tot zoet. Met sint jans kruiden word hij droog zoet. Met Wormhout word het juist weer zwaar zoet met een bittere nasmaak.
Kaaskoekjes van Brunhilde zijn echt vies

bosding

  • Waakvlam
  • Lid
  • **
  • Berichten: 497
  • Kudos: +15/-0
  • mede-deling, Dat klinkt nog best gezellig
    • Bekijk profiel
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #49 Gepost op: februari 26, 2016, 10:22:33 am »
Wormhout? Nooit van gehoord en de alwetende Google kent het plantje ook niet. of gooi jij stukjes Frans-Vlaamse gemeente in je mede?

Villsvin

  • Vuurslag
  • Lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Kudos: +3/-0
  • Hebban olla vogala nestas hagunnan?
    • Bekijk profiel
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #50 Gepost op: februari 26, 2016, 12:06:57 pm »
Wormhout is Alsem. Wetenschappelijke naam: Artemisia Absinthium
Niet slechts iets groots
zij als gave gegeven;
ook met weinig verwerft men lof;
met een half brood
en een slok uit een beker
won ik een makker mij.

Havámal, Spreuk 51.

Arjane

  • Gast
Re: Mede, het zoete bloed van Kvasir...
« Reactie #51 Gepost op: maart 06, 2016, 05:15:30 pm »
Prachtige reactie Bosding :lmao: