Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Metalen Mark ov Holland

Pagina's: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18
196
Heidense kunst / Merovingenschaal aangetroffen in Oegstgeest.
« Gepost op: juli 02, 2014, 07:38:13 pm »
Gisteren in het nieuws, mooie artefact uit de tijd van de Merovingers aangetroffen op een bouwterrein: klik hier voor de doorverwijzing naar het artikel op de NOS-website.


bron: NOS-site / Jeroen Wielaart.

197
Literatuur / Re: Edda
« Gepost op: juli 02, 2014, 07:10:37 pm »
Ligt eraan - als je handig bent met stafrijm, dan is die van J. de Vries prima. De verhalende edda van Marcel Otten is een aanrader voor de leesbaarheid.

Ik moet eerlijk zeggen dat die vertaling van de Sturluson-Edda door Otten wel wat onverklaarbare elementen bevat (zoals de doorvertaling van de naam van Forsite) en nog zo wat vreemde dingen. De vertalingen naar het Engels door Byock of Faulkes zijn ook best te doen en bovendien als paperback niet al te duur, je moet alleen wel het Engels een beetje kunnen begrijpen.  De Otten-vertaling is in ieder geval in nieuwstaat een stuk prijziger.

Er staat ook een prima oudere Engelse versie in pdf-formaat online, klik hier voor de doorverwijzing; dat is een versie uit 1916 door ene Brodeur. Een Engelse online vertaling van de poëtische Edda is ook beschikbaar, vertaling door Thorpe (oorspronkelijke vertaling uit 1866): klik hier voor de doorverwijzing.
Project-Gutenberg heeft ook een online versie van de Sturluson-Edda, jammer genoeg geen pdf. Het betreft de vertaling van Rasmus Anderson uit 1879, klik hier voor de site van Gutenberg.
Verder vind ik persoonlijk de vertaling van de Volsung-cyclus door Tolkien ook echt een aanrader want die is inclusief een weergave van de originele teksten zodat je de vertaling kunt vergelijken met je eigen intuïtieve interpretatie van Oudnoors; bovendien bevat deze allerlei aantekeningen die je begrip van de epiek wat vervolledigen.   

En Kezlar: volgens mij is die versie uit 1879 dezelfde als waar wij het een paar weken gelden over hadden.

198
Veelgestelde vragen / Re: Hoe verander ik mijn profielnaam?
« Gepost op: juli 01, 2014, 08:54:03 pm »
Hallo, ik heb een betere, meer passende en mooie profielnaam. Ik kan nergens de knop vinden waarmee ik die kan veranderen. (en evt. het bijpassende plaatje. Weet iemand hoe?

Als je onder de forumbanner op Profiel klikt dan kom je op je eigen profieloverzicht dan kun je aan de linkerkant, boven het overzicht, kiezen uit de knoppen 'Profielinfo', 'Profiel wijzigen' of 'Acties'. Dan kies je natuurlijk voor 'Profiel wijzigen' en als je daar dan op gaat staan met je muiscursor dan krijgt je 'drop down' menuutje te zien met, onder andere, de opties 'Accountinstellingen' en 'Forumprofiel' alwaar je je door jou gewenste veranderingen kunt plegen (i.e. profielnaam, avatar, handtekening, persoonlijke tekst, enzovoort).   

199
Heidense wetenswaardigheden / Re: De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 28, 2014, 07:22:07 pm »
Dat kaartje slaat trouwens op de vroeg Romeinse tijd, het gaat even om het kleuren op de kaart.

200
Heidense wetenswaardigheden / Re: De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 28, 2014, 06:55:55 pm »
Ik probeer de bron even te achterhalen maar ik weet wel dat er geen keiharde cultuurtechnische overeenkomstigheden zijn, het is in ieder geval een resultaat van wat in de geschiedkunde de Anatolische hypothese is gaan heten, of in het Engels de Anatolian hypothesis. Die Anatolische hypothese conflicteert enigszins met de bovengenoemde, en meer algemeen geaccepteerde, Kurgan-hypothese maar ik meen mij wel  te herinneren dat het er een soort variatie op was waarbij de Kurgan-hypothese niet in zijn geheel overboord gezet werd.

Ik denk dat als je de tijd en moeite neemt om even flink te 'Googlen' op Anatolian hypothesis je wel wat moet kunnen vinden.     

Het probleem is een beetje dat bij de meeste aanhangers van de Anatolische hypothese het beeld van de de oorsprong van Indo-Europese cultuur (m.n. de taal) als volgt is: klik hier voor het iets te grote kaartje.

Terwijl ik doel op dit:

en dan met name op het groene gebied in het huidige Turkije.

201
Heidense wetenswaardigheden / Re: De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 28, 2014, 05:41:46 pm »
Zelf zit ik een beetje met het volgende, Europese culturen (m.u.v. Basken en Finno-Ugriërs) zijn grofweg in vier hoofdstromen op te delen: Germaans, Keltisch, Slavisch en Greco-Romeins. Wij leven in een soort mengvorm (in hoeverre welke stroom vertegenwoordigd is doet nu even niet ter zake).
  • Germanen en Slaven zijn, voor zover ik het heb kunnen overzien, afkomstig van uit het westen en midden van het huidige Rusland (dit volgens de zgn. Koergan hypothese, vrij breed gedragen). De historische stad Arkaim zou hier ook een aanwijzing voor zijn. In oude Indische bronnen wordt ook gewag gemaakt van contact met Noordelijke volkeren waarmee culturele uitwisseling zou hebben plaatsgevonden. Voorts zijn er, ik meen op de grens van Kazachstan en China, in de vorm van muurschilderingen aanwijzingen gevonden dat er contact geweest moet zijn tussen de Chinese mens en blanke, Europees uitziende, lieden (voor de christelijke jaartelling). Gezien Germaanse cultuur een belangrijk deel van de achtergrond van de huidige West-Europese cultuur vormt geeft dit te denken.
  • Voor wat betreft het Greco-Romeinse deel is het simpeler: direct beïnvloed door de Sumeriërs en Foeniciërs en indirect door de Egyptenaren (later zelfs nog in omgekeerde richting) dus hier zijn de Levant en Egypte aan te wijzen.
  • Keltische zaken zijn voor zover ik weet origineel afkomstig uit het grensgebied van Pakistan en India en langzaam westwaarts gemigreerd, door het huidige Perzië en Turkije (Çatalhöyük wordt soms ook als proto-Keltisch gezien) naar Europa.
Het blijft natuurlijk speculeren maar ik kan me er op die manier dus niet echt een éénduidige mening over vormen.




202
Heidense wetenswaardigheden / Re: De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 26, 2014, 09:58:18 pm »
Hoe definiëren we cultuur (welke overigens?) en hoe definieer jij beschaving?

Om maar eens een voorbeeld te noemen: Toen Gandhi gevraagd werd wat hij vond van de westerse beschaving antwoordde hij "That would be a good idea!" Misschien flauw van me, maar ik vind deze vraagstelling wat al te breed om er een antwoord op te kunnen geven.  :/

Het is dan ook in de brede zin des woords bedoeld, maar goed: de oorsprong van het geheel aan kunde en kennis betrekking hebbende op zaken als landbouw, het geschreven woord, astronomie/tijdsrekening, theologie, architectuur/bouwkunde, wiskunde, geneeskunde, samenlevingsopbouw, kunstvormen, enzovoort. Ik mag aannemen dat dit toch niet al te veel aan de verbeelding overlaat, eigenlijk dacht ik dat dit wel duidelijk was.  :pol

En welke cultuur? Zie lijstje in de poll, of doelde je op schimmel- en gistculturen?  :tongue:

203
Heidense wetenswaardigheden / De oorsprong van onze cultuur en beschaving.
« Gepost op: juni 26, 2014, 08:13:52 pm »
Hoe denken jullie over de oorsprong van cultuur en beschaving? Waarom denk je er zo over?
Archeologische datering kun je natuurlijk gebruiken als argument maar denk er wel over na in hoeverre de historische cultuur inhoudelijk voortleeft in de onze, met andere woorden: iets kan wel ontzettend oud zijn maar niet echt als de oorsprong van onze cultuur te kwalificeren zijn doordat er simpelweg geen connectie is.
Let op! Ik doel echt op de oorsprong van cultuur in brede zin en niet op die van de mensheid als biologische soort(en) en evenmin op specifieke cultuurelementen.

Deze poll vind ik wat te serieus om in de Taveerne te plaatsen, het is geen echte activiteit, geen magie/seiðr en het is ook geen kunst (alhoewel ik er natuurlijk geen bezwaar tegen maak als iemand dit wèl zo wil zien  ;) ) en bovendien te specifiek voor het algemene deel van het forum dus dan maar onder de 'wetenswaardigheden'. Ik heb de poll open gelaten dus je kunt van mening veranderen als je iemand anders zijn of haar argumentatie toch overtuigender vindt; om dit mogelijk te maken moet er natuurlijk wel iets gemotiveerd worden dus ik hoop dat sommigen de moeite nemen hun keuze te onderbouwen. Het spreekt voor zich dat je wel jouw eigen mening probeert te geven in plaats van een meerderheid of de underdog met je stem te ondersteunen, alhoewel een discussie natuurlijk mogelijk moet zijn want de meerderheid heeft niet per definitie gelijk.

Nota bene: deze poll is ook daadwerkelijk bedoeld als poll en niet als een soort quiz, zo is mijzelf tijdens het opstellen ook nog geen duidelijke mening toegedaan. 

204
Heidense kunst / Re: Welke beeldende kunstenaars spreken jullie aan?
« Gepost op: juni 24, 2014, 05:58:24 pm »
Die Caspar David Friedrich kende ik nog niet bij zijn naam, een aantal van zijn werken heb ik wel al eerder gezien (waarschijnlijk als poster ofzoiets); erg mooi inderdaad.

Ik moet trouwens nog een artiest aan mijn lijstje toevoegen: de laat 19de/begin 20ste eeuwse Zweedse schilder John Bauer. Veel mythologie en op een heel speciale illustratieve wijze geschilderd, zonder echt cartoonesk te worden doordat hij wel zeer donkere kleurthema's gebruikte.

205
Nieuws / Re: Hoeveel mensen leefden er ooit op aarde
« Gepost op: juni 24, 2014, 05:46:17 pm »
Vond ik ook komisch,
feit is wel dat de bevolking drastisch groeit en er meer % nu leeft ten opzichte van de gestorvenen dan je geneigd bent te denken.

Kennen jullie de boekenserie "Riverworld" van Philip J. Farmer? Dat gaat over een wereld waarin alle mensen die ooit geleefd hebben op een bepaalde manier gereïncarneerd zijn en met zijn allen aan de oevers van een grote rivier leven met compleet absurde combinaties van mensen tot gevolg: Hermann Göring, Cyrano de Bergerac, Alice Pleasance Hargreaves (die van Wonderland) en Jan Zonderland bijvoorbeeld.

Dit soort zaken doen me altijd aan Riverworld denken: stel dat reïncarnatie mogelijk is en dan in combinatie met wat Molendrift zegt.
 :huh:

206
Heidense kunst / Welke beeldende kunstenaars spreken jullie aan?
« Gepost op: juni 23, 2014, 09:39:28 pm »
Door middel van Afbeeldingen-zoekfunctie van Google kan ik op sommige dagen wel uren door het internet ploegen op zoek naar afbeeldingen die de 'geest stimuleren' of die op dat specifieke moment bij mijn stemming voegen. Soms kan dat simpele 2-dimensionale clip-art zijn maar vaak ook binnen het Å“uvre van een bepaalde artiest. Op het moment zijn met name de volgende kunstenaars bij mij favoriet:
Ik heb het werk van Jeroen van Valkenburg niet op internet leren kennen maar door het begeleidende artwork bij een gelimiteerde oplage van een album van de Noorse metalband Immortal. Ondanks dat de beide heren een zeer verschillende achtergronden hebben zijn de kunstwerken weldegelijk goed met elkaar te vergelijken, niet zozeer voor wat betreft de grafische thema's alswel het kleurgebruik en de uitwerking van de gebruikte technieken.

207
Heidense wetenswaardigheden / Re: Heidens erfgoed
« Gepost op: juni 19, 2014, 07:30:14 pm »
Inderdaad, er bestaat zoiets als het "Noord-Brabantsch Sagenboek", geschreven door Sinnighe.

208
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: juni 18, 2014, 08:28:15 pm »
Maar, stel nu eens dat de menselijk geest op de één of andere manier zo werkt dat gedachtepatronen van individuen bij elkaar 'opgeteld' worden en dat die archetypen in macroscopische zin dus de som zijn van wat/hoe men als individu denkt.
Ik heb wel eens gelezen (Rydberg of Simek als ik mij niet vergis) dat soldaten in legermachten uit de oudheid de avond voordat ze een veldslag in gingen al strijdende figuren in de lucht geprojecteerd zagen, wellicht de som van de gedachteprocessen van de individuen? Vergelijk dat idee bijvoorbeeld eens met het schilderij Åsgårdsreien van Peter Nicolai Arbo.
Als je nu ook aanneemt dat het geheel meer kan zijn dan de som der delen dan mag je de rest zelf invullen.

209
Heidense wetenswaardigheden / Re: Sjamanisme.
« Gepost op: juni 18, 2014, 08:03:17 pm »
Trouwens: ziet Ermakov de noord-Amerikaanse en Inuit tradities ook als zijnde voortgekomen uit die Tungusisch-Samoyedische-Altaïsche achtergrond of doet hij daar geen uitspraken over?

Verder nog even een opmerking met betrekking tot de godheid Tengri uit de topicsopening. Ik vind het wel opvallend dat er een aantal parallellen te trekken zijn tussen een aantal religieuze tradities die op zich, voor dit moment even uitgaande van de Evolutionary Tree of Religion, geen direct verband met elkaar lijken te hebben toch allemaal een primordiale godheid hebben die bij allen het uitspansel representeert:
  • Ýmir binnen het Noords-Germaans polytheïsme (alhoewel deze meer bepaald de hele materiële werkelijkheid voorstelt);
  • Ouranous binnen het Grieks polytheïsme;
  • Cælus binnen het Romeins polytheïsme en
  • Tengri binnen de Sibero-Turkse traditie.
   
Op zich denk ik dat het niet heel vreemde gedachte is om het uitspansel als dusdanig een goddelijke status toe te dichten, feitelijk gezien ontkomt zelfs de moderne mens niet helemaal aan die gedachte doordat astronomen de grootst waarneembare kosmische structuur als volgt hebben vastgesteld:

.
(bron: http://www.scienceblogs.com)

Deze structuur komt nogal organisch over en je zou zelfs de vergelijking met een self organizing neuraal netwerk kunnen maken. Einskaldir wees me een er tijd geleden al eens op dat een neuraal netwerk volgens de informatietechnologische definitie gesloten is en dat de bovenstaande structuur natuurlijk nooit aan die eis gestaafd kan worden. Het is dan wel weer zo dat dergelijke topologische eisen wel door ons aan het fenomeen in kwestie worden opgelegd, wat wil zeggen dat het niet uit te sluiten is dat die zgn. "grote schaal structuur" gedachteprocessen voort kan brengen (bijvoorbeeld door gravitatiepulsen).     

Ter aanvulling en vergelijking ook nog even een afbeelding van een neuron:


(bron: http://www.biologyimagelibrary.com)

210
Heidense wetenswaardigheden / Re: Loki
« Gepost op: juni 17, 2014, 06:11:36 pm »
Waar zijn de goden anders voor dan overal de schuld van de geven en stijf te vloeken  :mrgreen:

Vorige week had ik hier toevalligerwijs nog een gesprek over met Kezlar met als onderwerpen van gesprek Loki, Wodan en ook Zeus. Het moge inderdaad duidelijk zijn dat goden niet te allen tijden een positieve uitwerking op de mensen (gehad) lijken te hebben. Zo beschrijft, als ik mij niet vergis, Ovidius de Tijdperken der mensheid welke onderverdeeld zijn in vijf era's waarvan er maar één onverdeeld positief lijkt te zijn doordat de mensheid daarin door Saturnus-Cronos wordt geregeerd in plaats van door Jupiter-Zeus; van de andere vier tijdperken is eigenlijk alleen de zgn. heldentijd vanuit menselijk perspectief enigszins positief te noemen, de andere drie worden omschreven als puur ellendig doordat Jupiter-Zeus gedurende die periodes de scepter zwaait en alle generaties die erin terecht zijn gekomen de oorlogsellende in jaagt.     

Dan verdient het nog op te merken dat Saturnus-Cronos uit bepaalde comperitatieve motivaties wel eigenschappen overeenkomstig heeft met de Germaanse Wulder als Wodan met Jupiter-Zeus op één lijn gezet wordt, dat laatste is dan weer wat discutabel in mijn ogen. 

Pagina's: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18